zondag 09 maart 2014 om 17u35

De eerste etappe van Paris-Nice 2014 bestond grotendeels uit een langdurige ontsnapping van Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement) maar de renner uit Aurillac werd uiteindelijk teruggepakt door het peloton die een massasprint in gedachten had en net als vorig jaar wist Nacer Bouhanni (FDJ.fr) de eerste etappe in lijn te winnen.
Ondanks zijn knieblessure toonde de wielrenner/boxer* zijn enorme blijdschap op het moment dat hij over de finishlijn kwam.

De samenvatting van de eerste etappe van Parijs-Nice 2014: Mantes-la-Jolie > Mantes-la-Jolie

Vanochtend kwamen 168 renners de deelnemerslijst van de tweede UCI WorldTour wedstrijd van het jaar tekenen, toen al onder een stralend lentezonnetje (nu al!) wat hen de hele dag gezelschap hield.

Christophe LaborieEven voor de middag kwam het peloton aan bij de kilometer 0 van deze etappe. Heel snel viel Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement) vervolgens aan en hij kwam zo solo aan kop van de wedstrijd.
Dit was echter niet voldoende reden voor de renner van de ploeg uit Bretagne om zijn ontsnappingspoging op te geven en hij sloeg al snel een behoorlijk gat, wat op kilometer 25 het maximum bereikte van 10'40".

Bij de eerste doorkomst op de top van de Côte de Vert, na 40,5 kilometer in de wedstrijd, was de voorsprong nog altijd 9'40" en Simon Yates (Orica-GreenEDGE) pakte daar de tweede plaats achter Laborie en voor Perrig Quémeneur (Team Europcar).

Na de eerste doorkomst over de finishlijn (en dus na het eerste lusje ten noorden van Mantes-la-Jolie en één keer op het lusje ten zuiden van de etappestad) kwam Nacer Bouhanni (FDJ.fr) ten val en de renner die ook al ten val kwam in de tweede etappe van Paris-Nice 2013 na de dag ervoor de gele trui te hebben gepakt, liep daarmee een blessure aan zijn linkerknie op.

Tejay van GarderenOp het moment dat Christophe Laborie wederom over de finishlijn komt is zijn voorsprong op het peloton teruggelopen tot 3'45" en het is dan duidelijk te zien dat hij minder zin heeft om zijn strijd aan kop nog langer voort te zetten. Terwijl Bouhanni de medische hulp opzoekt verlaat één van de leiders van deze Paris-Nice al de wedstrijd: Tejay van Garderen (BMC Racing Team) had last van buikproblemen.

Bij de 3de doorkomst op de top van de Côte de Vert heeft Christophe Laborie wederom wat tijd verloren op het peloton, zijn voorsprong is dan teruggelopen tot 1'45", maar het bedrijf Jean Floc'h, de nieuwe sponsor van de bolletjestrui van Paris-Nice en voormalig hoofdsponsor van de ploeg die tegenwoordig bekend staat onder de naam Bretagne-Séché Environnement, ziet zijn trui toch terecht komen in haar favoriete ploeg want Christophe Laborie pakte de eerste bolletjestrui dankzij zijn ontsnappingspoging.

Gianni MeersmanOp kilometer 109, net voor de voorlaatste doorkomst op de Côte de Vert, komt het avontuur ten einde voor Christophe Laborie, die teruggepakt werd door peloton wat de laatste tussensprint graag wilde betwisten. Deze sprint werd gewonnen door Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep), voor Greg van Avermaet (BMC Racing Team) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) en ze hadden toen nog 33 kilometers af te leggen.

In de laatste klim van de Côte de Vert vind dan een nieuwe valpartij plaats, met een vijftiental renners die ten val komen, waaronder Romain Bardet, de leider van de AG2R La Mondiale ploeg. Deze valpartij zorgt voor een splitsing in het peloton en het tweede peloton lukt het niet meer om het gaatje met het eerste peloton dicht te rijden, waardoor de ongeveer 50 renners in deze groep nu al een behoorlijke achterstand (1'09") hebben opgelopen en hun kansen voor een plaats in de top van het algemeen klassement hiermee dus waarschijnlijk al kwijt zijn geraakt.

In de aanloop naar de finishlijn zien we met name de Giant-Shimano ploeg van voren, hopend op een overwinning van John Degenkolb. Hiermee werd echter geen rekening gehouden met Nacer Bouhanni want de Franse renner, voormalig Frans kampioen, won de sprint voor de Duitser.

2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano)
3/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep)