zondag 26 mei 2013 om 17u39

Vandaag was de 21ste etappe, de ultimo tappa dus van deze Giro d'Italia 2013. Een Giro die minder voor spannende momenten zorgde dan de edities van een aantal jaren geleden maar een Giro die vooral getekend werd door het weer.

De laatste etappe was, zoals vaak in een Grote Ronde, weinig interessant tenzij je natuurlijk de naam van de winnaar wilde kennen in de laatste massasprint in de straten van Brescia en het was, weinig verrassend, de renner die luistert naar de bijnaam (in ieder geval in Italië) de snelste renner ter wereld, Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep).

De samenvatting van de 21ste etappe van de Ronde van Italië 2013: Riese Pio X > Brescia

Vincenzo Nibali (Astana) kwam volledig in het roze gekleed naar de start van de laatste etappe terwijl zijn ploegmaten van de Astana ploeg allemaal roze stuurlint hadden. De renners gingen rustig van start voor de laatste 197 kilometer van deze Giro d'Italia 2013, de 96ste editie van deze Italiaanse wedstrijd.

Het belangrijkste doel van de dag voor Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep), buiten de etappeoverwinning, was om de rode trui van het puntenklassement terug te pakken die Vincenzo Nibali gisteren van hem "gestolen" had met zijn etappeoverwinning. De renners van de Omega Pharma-QuickStep ploeg zorgden er dus voor dat de zeldzame aanvallen in deze etappe nooit echt de kans kregen tot ontplooiing te komen en zoals gepland pakte de Manx Missile dus de punten in de eerste tussensprint in Sirmione.

De volgende tussensprint was gepland aan de start van de 4de ronde op het circuit van 4,2 kilometer in Brescia maar blijkbaar was het tijdens de etappe niet echt duidelijk wanneer dat nu precies was en Mark Cavendish moest dus meerdere malen vooraan het peloton een plaatsje zoeken om er zeker van te zijn ook hier de punten te pakken.

Voor de laatste doorkomst over de finishlijn zette de Britse renner al van ver de sprint aan, in eerste instantie gevolgd door Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling) en vervolgens onder de dreiging voor de overwinning van Sacha Modolo (Bardiani Valvole-CSF Inox). Dit bleek echter het vervormingseffect te zijn van de beelden van voren gefilmd want uiteindelijk kwam Mark Cavendish over de finishstreep terwijl Modolo nog niet eens zijn achterwiel bereikt heeft.

Videosamenvatting

Hieronder vindt u de videosamenvatting van de 21ste en laatste etappe van de Giro d'Italia 2013:

De eindklassementen van de Giro d'Italia 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 21ste etappe van de Ronde van Italië 2013: Riese Pio X > Brescia

Hieronder vindt u de top 10 van deze laatste etappe van de Giro d'Italia 2013:

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 5h30'09"
2/ Sacha Modolo (Bardiani Valvole-CSF Inox)
3/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling)
4/ Giacomo Nizzolo (Radioshack-Leopard)
5/ Luka Mezgec (Team Argos-Shimano)

Algemeen klassement

Geen wijzigingen meer natuurlijk in het algemeen klassement en Cadel Evans (BMC Racing Team) zal dus stevig balen van de tijd die hij in de etappe gisteren verloor en waarmee hij terugzakte van de 2de naar de 3de plaats. Zijn ploeg liet weten dat dit tijdsverlies te wijten was aan een technisch probleem in de laatste twee kilometers van de etape, dat de Australische renner geprobeerd had zelf het probleem te repareren maar dat het slechte weer en het soort probleem hem dit onmogelijk had gemaakt. Geen echte goede reclame dus voor een ploeg die gesponsord wordt door een fietsfabrikant ...

Hieronder vindt u in ieder geval de uiteindelijke top 5 van het algemeen klassement:

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 84h53'28"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +4'43"
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +5'52"
4/ Michele Scarponi (Lampre-Merida) - +6'48"
5/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +7'28"

Puntenklassement

Dankzij de punten die hij pakte in de twee tussensprints en zijn etappeoverwinning pakt Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) op het laatste moment de rode trui van het puntenklassement terug van Vincenzo Nibali (Astana):

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 158 punten
2/ Vincenzo Nibali (Astana) - 128 punten
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 111 punten
4/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 108 punten
5/ Giovanni Visconti (Movistar Team) - 105 punten

Bergklassement

Aangezien er geen punten meer te verdelen waren voor het bergklassement in deze laatste etappe zonder bergen blijft dit klassement ongewijzigd:

1/ Stefano Pirazzi (Bardiane Valvole-CSF Inox) - 82 punten
2/ Vincenzo Nibali (Astana) - 45 punten
3/ Giovanni Visconti (Movistar Team) - 45 punten
4/ Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela) - 41 punten
5/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 37 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Dankzij zijn goede prestatie in de voorlaatste etappe gaat Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) uiteindelijk naar huis met de witte trui van beste jongere:

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 85h00'56"
2/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - +0'41"
3/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +12'50"
4/ Darwin Atapuma (Colombia) - +21'28"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +32'55"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 10135x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Un petit bilan de ce Giro.

    J'ai trouvé les 2 premières semaines de bonnes facture. Les étapes étaient souvent animées et le parcours intéressant.

    Dommage que la dernière semaine et la montagne ait été tronquée. Entre l'étape de Bardonecchia sans images, celle du Galibier vraiment pas passionnante (et pas certain qu'une arrivée au sommet ait changé grand chose) et les 2 étapes finales annulées et tronquées, cela laisse un goût amer.
    Quand à l'étape d'Altopiano del Montasio, j'ai trouvé superbe le Passo Cason Di Lanza, alors que le col final n'avait que peu d'intérêt, hormis ses 4 derniers km.

    Un point m'a particulièrement énervé, même si cela peut faire passer pour un vieux réac, ce sont tous les abrutis qui courent à coté des coureurs. Il y a quelques années, les commentateurs TV s'offusquaient de ces idiots, ne cessaient de répéter que c'était stupide et qu'il ne fallait pas le faire. ASO avait même fait un spot publicitaire et je me rappelle des images de JM Leblanc entrain d'engueuler ces personnes. Mais depuis quelques temps, c'est tout le contraire, on ne les critique pas, on en rigole. Et bien moi, ça me saoule. Le pompon revient aux courses Américaines, où j'ai souvent éteint ma TV tellement cela m'insupportai.

    A part cela, j'ai trouvé la retransmission de Be in Sport de qualité, même si les commentateurs étaient un peu trop sérieux au début, cela s'est amélioré lors des derniers jours.

    | Olivier73 | woensdag 29 mei 2013 om 19u34

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer acht ?