donderdag 16 mei 2013 om 21u49

Onder vrij embarmelijke weersomstandigheden met zware regen vond vandaag de 12de etappe van de Giro d'Italia 2013 plaats, een vrij korte, vlakke etappe, en deze werd gewonnen door Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) in de sprint. De Britse renner pakte hiermee zijn derde etappeoverwinning in deze Italiaanse Grote Ronde.

De roze trui blijft op de schouders van Vincenzo Nibali (Astana) die het leiderstenue van het algemeen klassement voor het eerst aan mocht trekken na de individuele tijdrit van afgelopen zaterdag, nadat dit voor 1 dag gedragen was door Beñat Intxausti (Movistar Team).

De samenvatting van de 12de etappe van de Giro d'Italia 2013: Longarone > Treviso

Tussen Longarone en Treviso, de stad van de fietsenfabrikant Pinarello, stond een etappe van slechts 134 kilometer op het programma vanmiddag.

Alhoewel de etappe de beklimming van met name twee "muren" bevatte waren de 30 laatste kilometers licht bergaf en de sprinters hadden dus geen enkel excuus om zich niet van voren te laten zien aan de finish van deze etappe.

Uiteindelijk werd de etappe nog een stukje korter dan de oorspronkelijk geplande 134 kilometer. Vanwege de zware regenbuien werd de start namelijk een stukje verderop op het parcours van de etappe gegeven en werd er ook besloten de tijden voor het algemeen klassement op te nemen op 3 kilometer van de finish, om zo te voorkomen dat het volledige peloton in volle vaart op de finish af moest stormen en om zo de sprinters en hun ploegen de kans te geven de etappeoverwinning te betwisten in een wat kleinere groep.

Al snel gingen Fabio Felline (Androni Giocattoli-Venezuela), Maxim Belkov (Katusha), Bert de Backer (Team Argos-Shimano) en Maurits Lammertink (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) ervandoor en Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) probeerde zich vervolgens bij de 4 renners aan kop te voegen. Dit lukt hem op het moment dat de voorsprong op het peloton al net boven de 1 minuut 30 is.

Bij de eerste tussensprint, na de klim naar Pieve d'Alpago, weet Maxim Belkov de punten te pakken voor de Backer en Lammertink en de voorsprong op het peloton loopt dan nog altijd op.

Ondanks een valpartij van vrijwel alle renners uit de kopgroep, vanwege een stuk weg wat extra glad was geworden, loopt de voorsprong nog altijd verder op en deze stabiliseert zich dan rond de 3 minuten. Na iets meer dan 55 kilometer is Marco Marcato als eerste boven op de Muro di Ca' del Poggio, en de voorsprong is dan nog altijd ongewijzigd, terwijl de tweede tussensprint in Vidor gewonnen wordt door Maurits Lammertink, voor Maxim Belkov.

De laatstgenoemde komt dan als eerste boven op de Montello Santa Maria della Vittoria, voor Fabio Felline en op 2'39" gevolgd door het peloton.

Als de finish dichterbij komt gaan de sprintersploegen dan aan het werk vooraan in het peloton om deze voorsprong terug te brengen en op 12 kilometer van de finish zijn er nog maar 55 seconden over van de oorspronkelijke voorsprong en op 3 kilometer van de finish is deze voorsprong nog eens gedeeld door 5! De kopgroep wordt echter pas in de laatste 500 meter teruggepakt door het peloton en de sprinttrein van de Omega Pharma-QuickStep ploeg wordt dan in werking gezet om Mark Cavendish aan het einde af te leveren, voor zijn 3de etappeoverwinning in de Giro d'Italia 2013.

Er gebeurde dus weinig verrassends in deze etappe die plaats vond onder zeer slecte weersomstanidgheden, behalve dan ... de extra tijd die Bradley Wiggins, de kopman van Team Sky in deze Ronde van Italië, verloor, terwijl de Britse renner zich ten doel had gesteld dezelfde plaats te bezetten in het algemeen klassement als in de Tour de France 2012. Op dit moment, na de etappe van vandaag, bevindt Wiggins zich op niet minder dan 5'22" van Vincenzo Nibali (Astana), op de 13de plaats.

De klassementen na de 12de etappe van de Giro d'Italia 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 12de etappe van de Ronde van Italië 2013: Longarone > Treviso

Hieronder vindt u de top 10 van deze 12de etappe, de dag voor de 13de etappe, die wederom vlak zal zijn:

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 3h01'47"
2/ Nacer Bouhanni (FDJ)
3/ Luka Mezgec (Team Argos-Shimano)
4/ Giacomo Nizzolo (Radioshack-Leopard)
5/ Brett Lancaster (Orica-GreenEDGE)
6/ Manuel Belletti (AG2R La Mondiale)
7/ Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
8/ Sacha Modolo (Bardiani Valvole-CSF Inox)
9/ Ioannis Tamouridis (Euskaltel-Euskadi)
10/ Francisco Ventoso (Movistar Team)

Algemeen klassement

Na 12 etappes en aan de vooravond van nog een vlakke etappe, die gevolgd zal worden door twee bergetappes en de tweede rustdag, laat de top 5 van het algemeen klassement een paar verrassingen zien, en met name de vertegenwoordiging van Team Sky door Rigoberto Uran, die niet gepland was in een leidersrol in deze Giro.

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 46h28'14"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'41"
3/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +2'04"
4/ Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team) - +2'12"
5/ Michele Scarponi (Lampre-Merida) - +2'13"

Puntenklassement

In heet puntenklassement vinden we de etappewinnaar van vandaag aan kop want Mark Cavendish heeft 10 punten meer dan Cadel Evans:

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 83 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 73 punten
3/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling Team) - 60 punten
4/ Maxim Belkov (Katusha) - 55 punten
5/ Rigoberto Uran (Team Sky) - 53 punten

Bergklassement

Bij de klimmers vinden we Stefano Pirazzi (Bardiane Valvole-CSF Inox) stevig aan kop, met maar liefst 20 punten meer dan zijn eerste concurrent, Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela):

1/ Stefano Pirazzi (Bardiane Valvole-CSF Inox) - 46 punten
2/ Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela) - 26 punten
3/ Robinson Chalapud (Colombia) - 23 punten
4/ Maxim Belkov (Katusha) - 18 punten
5/ Giovanni Visconti (Movistar Team) - 16 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

In het jongerenklassement zijn de tijdsverschillen in de top 5 behoorlijk indrukwekkend:

1/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - 46h32'35"
2/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +1'05"
3/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +4'34"
4/ Darwin Atapuma (Colombia) - +8'31"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +24'09"

Videosamenvatting van de etappe

In onderstaand filmpje vindt u de beelden van de belangrijkste momenten van deze etappe:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 1304x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer zeven ?