vrijdag 08 juni 2012 om 19u31

Na Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) en Blel Kadri (AG2R La Mondiale) in de bolletjestrui en Tony Galopin (Radioshack-Nissan) in de groene trui, houdt Arthur Vichot (FDJ-BigMat) het vaandel hoog voor de Franse wielersport met een etappeoverwinning in het Critérium du Dauphiné 2012 na een etappe met daarin de klim van de Grand Colombier die ook onderdeel uitmaakt van het parcours van de etappe Macon > Bellegarde-sur-Valserine op 11 juli aanstaande in de Tour de France 2012.

De gele trui blijft op de schouders van Bradley Wiggins (Team Sky), het wit op die van Wilco Kelderman (Rabobank) die gisteren een geweldige tijdrit reed, terwijl de bolletjestrui nu gedragen wordt door Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale) die in dezelfde kopgroep zat als Arthur Vichot.

De samenvatting van de 5de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012: Saint-Trivier-sur-Moignans > Rumilly

De etappe ging vanochtend van start in Saint-Trivier-sur-Moignans, naast de MAVIC fabriek, waar fietsaccessoires worden gemaakt maar MAVIC is natuurlijk ook de neutrale materiaalwagen in alle wielerwedstrijden georganiseerd door Amaury Sport Organisation (ASO).
Dit was overigens de gelegenheid voor de Manufacture d'Articles Vélocipédiques Idoux et Chanel of simpelweg MAVIC om het contract tussen de twee bedrijven voor 5 jaar te verlengen, in aanwezigheid van Yann Le Moenner (algemeen directeur van ASO), na een bezoekje van de fabriek.

4 renners hebben opgegeven na de tijdrit gisteren: Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) die al een paar dagen ziek was en zich nu echt niet lekker voelde, Simon Geschke (Team Argos-Shimano) die gisteren na zijn tijdrit ten val kwam vanwege de wind en die zijn duim gebroken heeft, maar ook de tijdritverrassing van deze Dauphiné, Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) die schijnbaar een probleem had met zijn Achillespees en de Belg Sébastien Rosseler (Garmin-Barracuda).

De kopgroepIn de regen vonden de eerste aanvallen plaats (en gaf Arnaud Gérard (FDJ BigMat) op). Het succes van deze aanvallen bleef echter uit, totdat 8 renners zich losmaakten van het peloton net na de top van de Côte de Corlier. Dmitriy Fofonov (Astana), Kévin Reza (Team Europcar), Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale), Rémy Di Gregorio (Cofidis), Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi), Arthur Vichot (FDJ BigMat), Daniel Navarro (Saxo Bank), Fabrice Jeandesboz (Saur-Sojasun) kregen vervolgens gezelschap van Alberto Losada (Katusha Team) en Maxime Médérel (Saur-Sojasun) op iets minder dan 130 kilometer van de finish. Ondanks het feit dat Team Sky vooraan het peloton de voorsprong van de kopgroep probeerde te controleren liep deze toch al snel op, tot een maximale waarde van 6 minuten net voor de voet van de Grand Colombier.

Voordat de renners begonnen met de klim van de Grand Colombier, verloor de FDJ BigMat ploeg nog een element, met de sprinter Nacer Bouhanni die de race verliet met last van zijn knie na zijn val in de tijdrit gisteren.

Maxime BouetIn de Grand Colombier bleef het peloton onder leiding van Team Sky van de leider van het algemeen klassement Bradley Wiggins (Team Sky), maar een klein groepje zette de tegenaanval in. In deze groep vonden we Maxime Bouet (op zijn trainingsroutes) en Mikael Cherel voor de AG2R La Mondiale ploeg, David Moncoutié (Cofidis), Rémi Pauriol (FDJ BigMat), Marco Marzano (Lampre-ISD), Brice Feillu (Saur-Sojasun) en Alexandre Geniez (Team Argos-Shimano) en even later ook Christophe Kern (Team Europcar).
Voordat ze de top bereikten en de opgave van Juan José Cobo (Movistar Team) gemeld werd, werd deze groep echter teruggepakt door het peloton. In de kopgroep besloot de jonge Colombiaan Cayetano José Sarmiento te versnellen net voor de top van deze klim van de eerste categorie, om zo de punten te pakken voor het bergklassement en hiermee een optie voor de eerste plaats in dit klassement. op de top was de voorsprong van de kopgroep op het peloton nog altijd 3'55".

Team SkyNet als in de Tour op 11 juli aanstaande ging de reis van de renners van de Dauphiné verder naar het noorden om zo de klim van de Col de Richemond op te zoeken waar Cadel Evans (BMC Racing Team) probeerde een gaatje te slaan op het peloton waarin Team Sky van Bradley Wiggins nog altijd aan kop reed. De Australische renner kreeg gezelschap van verschillende andere renners maar Bradley Wiggins liet zien dat hij zich niet zomaar liet verrassen en de Britse renner reed dus alleen het gaatje dicht.

Op de top van de laatste klim was het wederom de Colombiaanse renner van de Liquigas-Cannondale ploeg die de punten pakte en zo ook de bolletjestrui bij aankomst in Rumilly! Net na de top besluit Maxime Médérel dan aan te vallen vanuit de kopgroep maar uiteindelijk komt deze weer samen totdat Arthur Vichot eveneens besluit de andere renners van de kopgroep achter te laten op iets minder dan 7 kilometer van de finish. Als een echter puncheur gaat de jonge renner van de FDJ BigMat ploeg door tot het einde en komt hij alleen aan bij de finish in Rumilly!

Achter hem wint Egoi Martinez de sprint van de oorspronkelijke kopgroep, voor Dmitriy Fofonov en Rémy Di Gregorio.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2012 na de 5de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van 5/ Saint-Trivier-sur-Moignans > Rumilly

Arthur VichotHieronder vindt u de top 10 van deze 5de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012:

1/ Arthur Vichot (FDJ-BigMat) - 4h42'17"
2/ Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi) - +0'26"
3/ Dmitriy Fofonov (Astana)
4/ Rémy Di Grégorio (Cofidis, le crédit en ligne)
5/ Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale)
6/ Alberto Losada (Katusha Team)
7/ Daniel Navarro (Saxo Bank)
8/ Maxime Médérel (Saur-Sojasun)
9/ Maxime Bouet (AG2R La Mondiale) - +0'46"
10/ Bruno Pires (Saxo Bank)

Het algemeen klassement

Bradley WigginsIn de top 5 van het algemeen klassement zijn geen wijzigingen:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 18h54'23"
2/ Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep) - +0'38"
3/ Michael Rogers (Team Sky) - +1'20"
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +1'44"
5/ Wilco Kelderman (Rabobank) - +1'45"

Bergklassement

Cayetano José SarmientoCayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale) komt dus aan de leiding in het bergklassement door de punten te pakken op de laatste twee bergen van deze etappe:

1/ Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale) - 47 punten
2/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 46 punten
3/ Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) - 38 punten
4/ Nicolas Edet (Cofidis, le crédit en ligne) - 38 punten
5/ David Moncoutié (Cofidis, le crédit en ligne) - 37 punten

Jongerenklassement

Wilco KeldermanNa zijn uitstekende tijdrit behield Wilco Kelderman vandaag zijn witte trui van het jongerenklassement. Na de finish zei de Nederlander: Ik hoop de trui te behouden maar morgen staat er een zware etappe op het programma ... Ik ga het in ieder geval proberen!

1/ Wilco Kelderman (Rabobank) - 18h56'08"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +1'18"
3/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - +1'39"
4/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale) - +4'46"
5/ Egor Silin (Astana) - +4'50"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Tony GallopinTony Gallopin (Radioshack-Nissan) blijft aan de leiding in het puntenklassement en draagt dus morgen wederom de groene trui van dit klassement:

1/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - 51 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 44 punten
3/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 39 punten
4/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 36 punten
5/ Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep) - 36 punten

De foto's van de 5de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012

De foto's gemaakt op de Grand Colombier en aan de finish in Rumilly zijn nu terug te vinden in de bijbehorende fotocategorie:

>> Critérium du Dauphiné 2012: 5 - Grand Colombier & Rumilly

En als u een andere kijk op de finish wilt kunt u hieronder een aantal foto's van Colin Flockton vinden:

Arthur Vichot Arthur Vichot Arthur Vichot Bradley Wiggins Bradley Wiggins Arthur Vichot Bradley Wiggins.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3197x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2012 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer vijf ?