dinsdag 27 maart 2012 om 23u56

Vanochtend werd in Lyon het parcours van het Critérium du Dauphiné 2012 officieel bekend gemaakt door ASO. In 2008 noemde ik deze wedstrijd die plaats vindt in juni al een mini Tour de France en dat zal wederom het geval zijn voor de editie 2012!

In dit artikel vindt u de eerste informatie over de 7 etappes en de proloog die samen, met 1.052 kilometer lengte, het parcours van deze 64ste editie vormen. Deze editie brengt een bezoekje aan de Grand Colombier, voor het eerst sinds 24 jaar ... alleen wordt het parcours nu al bekritiseerd omdat deze klim te ver van de aankomst ligt om beslissend te kunnen zijn!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De etappes van het Critérium du Dauphiné 2012

Terwijl het Critérium International pas net afgesloten is met een overwinning van Cadel Evans, gaan we dus nu al verder met een presentatie van de etappes van een ander criterium, het Critérium du Dauphiné: een wedstrijd bestaande uit een proloog en 7 etappes waarvan 6 in lijn en één individuele tijdrit van 53 kilometer. Het betreft hier de volgende etappes:
#soortdatumstartfinishafstand
Pproloogzo. 3 juni 2012Grenoble5,7 km
Het Critérium du Dauphiné 2012 begint zoals gebruikelijk met een proloog, over een afstand van 5,7 kilometer.

Deze zal plaats vinden op dezelfde plaats als de tijdrit van 42,5 kilometer van de Dauphiné van vorg jaar die ook als voorlaatste etappe van de Tour de France 2011 op het programma stond, Grenoble. Ditmaal is de afstand echter veel korter, aangezien het hier een proloog betreft, waarmee de eerste tijden zullen worden vastgesteld in deze 64ste editie van het Critérium du Dauphiné.
1in lijnma. 4 juni 2012SeyssinsSaint-Vallier187 km
Over deze eerste etappe is nog niet veel informatie beschikbaar maar dit zal hoogstwaarschijnlijk toch een redelijk heuvelachtige etappe zijn met verschillende klimmetjes waarvan één net voor de finish in Saint-Vallier, 187 kilometer na het vertrek in Seyssins.
2in lijndi. 5 juni 2012LamastreSaint-Félicien160 km
De tweede etappe is meteen wat zwaarder met de klim van de Col de Montivernoux (2de categorie) die meteen na de start in Lamastre begint en waarvan de top bereikt zal worden op kilometer 45. De renners klimmen dan nog verder naar de Mont Gerbier de Jonc 101 meter hoger en 9,5 kilometer verder maar deze maakt geen onderdeel uit van het bergklassement.

Na de afdaling volgt een aaneenvolging van de Col de Clavière (2de categorie), Col de Rochepaule (3de) en de Col de Lalouvesc (2de), na de afdaling gevolgd door een kort klimmetje naar de top van de Col de Fontaille (4de) en uiteindelijk de slotklim, ook van de 4de categorie, naar de finish in Saint-Félicien, de plaats waar gebruikelijk de wedstrijd voor fietsliefhebbers, L'Ardéchoise, zijn finish kent.
Het profiel van de 2de etappe
3in lijnwo. 6 juni 2012GivorsLa Clayette167 km
De 3de etappe heeft een wat vlakker parcours en zou dus logischerwijze in een sprint moeten eindigen.
4individuele tijdritdo. 7 juni 2012Villié-MorgonBourg-en-Bresse53 km
Zoals gebruikelijk staat er halverwege de wedstrijd een wat langere tijdrit op het programma, dit jaar op een vrijwel vlak parcours tussen Villié-Morgon en Bourg-en-Bresse.
Het profiel van de 4de etappe
5in lijnvr. 8 juni 2012Saint-Trivier-sur-MoignansRumilly186,5 km
Deze 5de etappe luidt het hooggebergte in, met name met de Grand Colombier, hors categorie en omringd door de Côte de Corlier en de Col de Richemond, maar waarvan de top zich op maar liefst 70 kilometer van de finish bevindt!

ASO had al stevige kritiek te verduren gekregen na deze klim in het kader van de allereerste beklimming in de Tour de France 2012 op zo'n 40 kilometer van de aankomst, in Bellegarde-sur-Valserine, te leggen maar hier is het dus nog erger en de kans is groot dat deze klim geen enkele invloed zal hebben op het resultaat van deze etappe.
Het profiel van de 5ème etappe
6in lijnza. 9 juni 2012Saint-Alban-LeysseMorzine166,5 km
De voorlaatste etappe is echt weggelegd voor een goede klimmer want na de start vanuit Saint-Alban-Leysse staan maar liefst 6 klimmetjes op het programma van deze etappe die eindigt in Morzine. Meteen na vertrek begint de klim naar een col van de eerste categorie, de Col de Plainpalais, gevolgd door de Col de Leschaux (3de), een vlak stuk en de Col des Essérieux (3de) die overloopt in de klim van de Col de la Colombière (1ste).

Na de afdaling gaat de etappe verder met een kort klimmetje, van de Côte de Châtillon-sur-Cluses, gevolgd door de allesbeslissende klim van deze etappe, de Col de Joux-Plane, hors categorie. Na de afdaling hiervan komen de renners aan bij de aankomst van deze 6de etappe en zouden we een idee moeten hebben van wie wel eens de komende winnaar van het Critérium du Dauphiné 2012 zou kunnen zijn.
Het profiel van de 6ème etappe
7in lijnzo. 10 juni 2012MorzineChâtel126 km
De laatste etappe is kort maar toch niet eenvoudig ... Een aaneenrijging van klimmetjes (Côte de Mijouet van de 4de categorie, Col de Cou (3de) en de Côte de la Vernaz (2de categorie)) gaat de klim van de Col du Corbier (1ste categorie) voor en de top van deze laatste klim ligt op 23 kilometer van de finish, finish bergop in Châtel op een klimmetje van de 3de categorie.

Na deze etappe zullen we dus de naam kennen van degene die Bradley Wiggins opvolgt in het palmarès van deze wedstrijd!
Het profiel van de 7ème etappe
Zoals gebruikelijk vindt u binnenkort het parcours van Critérium du Dauphiné 2012 op Google Maps/Google Earth. In afwachting daarvan vindt u hieronder de kaart met het parcours zoals ASO die vandaag heeft bekendgemaakt:
De kaart van het Critérium du Dauphiné 2012

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

7 reacties | 7174x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Criterium du Dauphiné Libéré | Critérium du Dauphiné 2012

Reacties

Er zijn 7 reacties!
  1. je replace mon commentaire ici car plus pratique ;).

    C'est du tout au...tout. L'an passé ASO blindait avec 4 arrivées au sommet, un parcours un peu trop dur pour un Dauphiné (combien de cols déjà?), maintenant ils nous sortent un tracé qui glisse sur du velours. C'est pas dégueu mais il y a matière à faire 20 fois mieux.

    Je me suis dit "Ils ont voulu mettre Rumilly pour inclure le col de la Biche". Et non, même pas, c'est le Richemont avec 40 bornes derrière... Quand je vois que des bleds comme Seyssins, St Félicien ou encore La Clayette sont villes-étapes, je me dit pourquoi ne pas arriver à Seyssel en bas du col de la Biche? La question peut se poser pour le Tour de France également.

    Une arrivée au sommet du Grand Colombier n'aurait pas été de refus, le Tour de l'Ain le fait bien. Même si, effectivement, le Dauphiné, c'est autre chose. Pareil pour Morzine, Joux-Plane c'est super mais j'aurais aimé voir Avoriaz derrière, surtout avec le profil de l'étape de la veille!

    Le chrono, c'est pour préparer au Tour, il sera long, donc on prévoit long! Je m'attendais à ça.

    On m'avait dit que l'étape de St Félicien suivait le parcours de l'Ardéchoise. OK mais on m'avait pas prévenu que se serait un parcours long de 160 kms!^^ Une broutille je m'attendais à voir le "circuit long" de 230 bornes. La farce!

    On verra bien ce que cela donnera mais le parcours est calqué sur celui du Tour un mois plus tard.

    Voilà bonne journée!

    | thibaut | woensdag 28 maart 2012 om 08u13

  2. Je ne suis pas vraiment d'accord avec votre commentaire . Pour bien connaître la région , le parcours n'est pas si facile que ça . Le chrono fera des écarts car le parcours est vallonné avec des petits coup de cul de 600/700 m et il y aura du vent de face sur la partie finale ( une route presque droite pendant 20 km ). C'est vrai que l'on peut faire toujours mieux , mais il faut diversifier les tracés d'une année sur l'autre .

    Cordialement ,

    | TOTO T2D | woensdag 28 maart 2012 om 10u49

  3. il y avait largement de quoi faire mieux pour avoir un bon parcours :

    un prologue en côte sur les pentes de la Bastille à Grenoble (déjà fait dans le passé)

    suppression de la boucle à Saint-Félicien qui éloigne le dernier col de l'arrivée, et rajouter quelques cols pour rallonger l'étape

    le Col de la Biche (beaucoup plus dur que Richemond) après le Grand Colombier pour avoir 20 km de plat pour rejondre Rumilly au lieu de 40

    ajout de la montée d'Avoriaz pour avoir une arrivée en côte, en plus la montée n'est pas très dure donc les grimpeurs attaqueraient quand même dans Joux Plane

    arrivée à Chatel par la Suisse et le Pas de Morgins

    | julien | woensdag 28 maart 2012 om 18u15

  4. Le parcours du prologue de grenoble est il connu?

    | corti | maandag 09 april 2012 om 17u07

  5. @corti : à ma connaissance pas encore ...

    | Thomas Vergouwen | maandag 09 april 2012 om 18u03

  6. Ok, merci

    | corti | maandag 09 april 2012 om 22u37

  7. Je reviens ici pour le clm qui pose d'énormes problèmes de gestion de la circulation routière puisqu'il traverse l'ex RN 6 et les forces de l'ordre se sentent capables de laisser passer le trafic entre 2 coureurs qui s'élancent de minute en minute.
    Je vous laisse imaginer le cirque, alors qu'en déplaçant le départ dans le département de l'Ain, tout le monde était tranquille.
    On l'a déjà vu avec le tracé du Tour 2012, les organisateurs ne se soucient pas vraiment de ce qui se passe autour, et c'est aux autorités locales de se débrouiller avec.
    Mais je vois mal un prefet ou un PCG dire non à ASO.

    | Gillou | dinsdag 05 juni 2012 om 09u43

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus twee ?