zaterdag 10 maart 2012 om 23u04

De langste etappe van Paris-Nice 2012 stond vandaag op het programma tussen Sisteron en de gebruikelijke finish op de Promenade des Anglais in Nice.

Langste etappe met een kopgroep die de hoogste voorsprong bereikt in deze Parijs-Nice want deze is opgelopen tot waarden boven de 12 minuten voor de twee kopmannen. Uiteindelijk ging Thomas de Gendt er alleen van door en wist zo deze 7de etappe te winnen, op dezelfde manier als toen hij de eerste etappe van Parijs-Nice 2011 won in Houdan!

De samenvatting van de 7de etappe van Parijs-Nice 2012 - Sisteron > Nice

Vanochtend aan het vertrek van deze etappe in Sisteron, werden van 5 renners aangekondigd dat zij niet aan de start zouden verschijnen: Leigh Howard (GreenEDGE), Rémy di Gregorio (Cofidis, le crédit en ligne), Marcus Burghardt (BMC Racing Team), Lars Bak (Lotto-Belisol) en Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun) maakten geen onderdeel meer uit van het peloton wat daardoor bestond uit nog maar 151 renners.

Al snel na de start, terwijl het peloton een hoge snelheid aanhield, besloten de Nederlander Roy Curvers (Project 1t4i) en de Duitser Christian Knees (Team Sky) ook op te geven.

Zoals Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) zei aan het vertrek in Sisteron vanochtend leek een massasprint vrijwel onmogelijk in deze etappe. De Franse renner gaf aan te denken dat een kopgroep het best wel eens vol zou kunnen houden tot het einde.
Een groot aantal renners heeft dit hoogstwaarschijnlijk gehoord want de ene na de andere aanval volgde elkaar op in het begin van de etappe. Rein Taaramae & Thomas de GendtHet was echter wachten tot zo'n 50 kilometer na de start voordat Rein Taaramae (Cofidis), even daarvoor nog betrokken bij een valpartij, en Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) er echt vandoor gingen en dit leidersduo heeft dan al snel een voorsprong die nooit eerder bereikt werd tijdens deze 70ste editie van Paris-Nice.
Op de top van de Col des Lèques, ging De Gendt Taaramae voor en pas 8'25" later pakte zijn ploegmaat en bolletjestruidrager Frederik Veuchelen de 3de plaats en daarmee nog wat extra punten voor het bergklassement waarmee hij deze trui veilig stelde (hij had namelijk toen voldoende punten behaald om er zeker van te zijn dat hij deze niet meer kwijt zal raken, ervan uitgaande dat hij de tijrit van deze Paris-Nice morgen normaal uit zal rijden).

Op de Col du Luens, is de doorkomstvolgorde van de twee renners aan kop dezelfde, maar achter hen weet een renner die de achtervolging in heeft gezet, Evgeni Petrov (Astana), de 3de plaats te pakken, 10'50" achter het leidersduo, 1'10" later gevolgd door het peloton waar Frederik Veuchelen wederom als eerste bovenkomt. Terwijl de Rus zich in dit dolle avontuur lanceerde in de achtervolging van de twee renners aan kop, besluiten Peio Bilbao (Euskaltel-Euskadi) en Denis Menchov (Katusha Team) voet aan de grond te zetten en zo hun Paris-Nice 2012 te beëindigen.

Thomas de Gendt & Rein TaaramaeOp de top van de Côte de Peyroules is de doorkomstvolgorde nog altijd dezelfde en het leidersduo heeft daar een voorsprong op de Rus van 10'45" en 12'40 op het peloton. De voorsprong is daar maximaal en het leidersduo begint dan al te denken aan een mogelijke etappeoverwinning op de Promenade des Anglais. Het is dan ook weinig verrassend te zien dat na de tussensprint in Tourettes-sur-Loup, gewonnen door de Belg, Thomas de Gendt er alleen vandoor probeert te gaan in de aanloop naar de Col de Vence. Taaramae probeert dan op zijn beurt hetzelfde maar slaagt er ook niet in. De Gendt zet dan wederom de aanval in en ditmaal heeft hij meer succes. Op de top van de Col de Vence begint hij de afdaling met een voorsprong van 12 seconden. Terwijl het peloton er, met Luis Angel Maté (Cofidis) aan kop, 11'35" later bovenkomt, blijft de Belgische renner het gaatje op Taaramae vergroten.

Terwijl Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) drie maal ten val komt en zo definitief zijn derde plaats in het algemeen klassement kwijt raakt, is Thomas de Gendt duidelijk op weg naar een overwinning, met een voorsprong van 2'50" op Taaramae op 20 kilometer van de finish en zelfs 4'30" op 5 kilometer van het einddoel.

Op dezelfde manier als in Houdan maar nu met een veel groter tijdsverschil, weet De Gendt dus deze etappe te winnen, terwijl Rein Taaramae uiteindelijk als 2de finisht op 6'18". John Degenkolb (Project 1t4i) wint de sprint van het peloton 9'24" later, voor Greg Henderson (Lotto-Belisol).

Terwijl we vandaag al opmerkten dat de race naar de zon een zeer geschikte bijnaam heeft, bewijst de Vacansoleil-DCM ploeg ook de juiste naam te hebben in deze wedstrijd door zich de gehele week te laten zien!

De foto's van de 7de etappe van Parijs-Nice 2012 - Sisteron > Nice

Een selectie van 90 foto's van deze etappe staat nu online. Om deze te bekijken klikt u op onderstaande link:

>> de foto's van de 7de etappe van Parijs-Nice 2012 tussen Sisteron en Nice

De klassementen van Parijs-Nice 2012 na de 7de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het resultaat van de 7de etappe Sisteron > Nice

Thomas de GendtHieronder vindt u de top 10 van deze 7de etappe van Paris-Nice met grote verschillen op de finishlijn:

1/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 5h11'48"
2/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne) - +6'18"
3/ John Degenkolb (Project 1t4i) - +9'24"
4/ Gregory Henderson (Lotto-Belisol)
5/ Thor Hushovd (BMC Racing Team)
6/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team)
7/ Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
8/ Simon Clarke (GreenEDGE)
9/ Xavier Florencio (Katusha Team)
10/ Grega Bole (Lampre-ISD)

Levi Leipheimer eindigde uiteindelijk, met 3 ploegmaten, op 16'50" van de winnaar van de dag terwijl de laatste groep van 14 renners eindigde op 20'26".

Het algemeen klassement

Bradley WigginsBehalve het verdwijnen van Levi Leipheimer uit de top 10 van het algemeen klassement zijn er verder geen wijzingen:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 27h53'04"
2/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'06"
3/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'18"
4/ Simon Spilak (Katusha Team) - +0'37"
5/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'39"
6/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan) - +0'46"
7/ Arnold Jeannesson (FDJ BigMat) - +1'06"
8/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +1'16"
9/ Robert Kiserlovski (Astana) - +1'21"
10/ Angel Vicioso (Katusha Team) - +2'24"

Puntenklassement

Geen wijzigingen in de top 5 van dit klassement, noch in punten noch in plaats/volgorde:

1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 74 punten
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 67 punten
3/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 63 punten
4/ Luis Leon Sanchez (Rabobank) - 52 punten
5/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - 50 punten

Bergklassement

Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) heeft nu dus definitief de bolletjetrui vanh beste klimmer gekregen. Zijn ploegmaat Thomas de Gendt en Rein Taaramae (Cofidis) komen binnen in de top 5 van dit departement:

1/ Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 64 punten
2/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 42 punten
3/ Luis Angel Maté Mardones (Cofidis, le crédit en ligne) - 28 punten
4/ David Le Lay (Saur-Sojasun) - 20 punten
5/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne) - 20 punten
5/ Bart de Clercq (Lotto-Belisol Team) - 15 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere

Tejay van GarderenTejay van Garderen (BMC Racing Team) is nog altijde de beste jongere op de dag voor het einde van Paris-Nice 2012 op de Col d'Eze.

1/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 27h53'43"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +2'55"
3/ Davide Malacarne (Team Europcar) - +6'48"
4/ Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) - +7'07"
5/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale) - +8'59"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1889x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2012 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-paris-nice-2012-thomas-de-gendt-repete-sa-victoire-houdanaise-sur-la-course-au-soleil-101346335.html

    | Roland TISSIER | zondag 11 maart 2012 om 08u59

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer zeven ?