dinsdag 06 maart 2012 om 19u33

De derde etappe van Paris-Nice 2012 vond vandaag plaats tussen Vierzon en het Lac de Vassivière over een afstand van 194 kilometer. Een kopgroep van 3 renners tekende deze etappe maar toen deze eenmaal terug gepakt werd zorgde de aankomst bergop ervoor dat deze etappe eindigde in een massasprint, sprint gewonnen door Alejandro Valverde van de Movistar ploeg.

De samenvatting van de 3de etappe van Parijs-Nice 2012

De start in Vierzon vond plaats aan het einde van de ochtend, met 173 renners aan de start. Andy Schleck (Radioshack-Nissan) moest namelijk de wedstrijd verlaten met een maag-darmontsteking. Aidis Kruopis (GreenEDGE) verscheen ook niet aan de start.

Andy Schleck liet hierover weten dat hij echt zijn best wilde doen. Maar met ziekte kun je weinig anders doen. Dit is slecht nieuws voor mij, ik wilde een goede prestatie leveren in Paris-Nice, maar het was verstandiger om de rest van mijn seizoen te riskeren. Mijn belangrijkste doelen liggen verderop in het seizoen. Zijn ploegleider, Alain Gallopin, legde uit dat de beslissing pas vanochtend in de bus genomen was: Gisteren voor de etappe voelde Andy zich al niet goed. Hij wist de etappe uit te rijden maar dat kostte hem veel energie. Vanochtend voelde hij zich beter maar in de bus kreeg hij opnieuw last van zijn buik en had hij ook verhoging. Daarom hebben we besloten hem niet van start te laten gaan.

De start van deze etappe vond een paar kilometer verderop plaats dan oorspronkelijk gepland, zodat deze viel na een spoorwegovergang die anders wellicht het begin van de wedstrijd zou hebben kunnen verstoren.

L'échappéeMeteen na de start besloot Michael Morkov (Saxo Bank) de aanval in te zetten, daarin gevolgd door Roy Curvers (Project 1t4i) en Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun). Men zegt soms over kopgroepen dat hun voorsprong al snel op liep ... in dit geval zou eigenlijk de vergrotende trap daarvan gebruikt moeten worden want de voorsprong van dit leiderstrio op het peloton liep wel heel snel op.

Al snel bereikte de voorsprong een waarde van 4 minuten en op km 75 bereikte deze zelfs zijn hoogtepunt met 4'25", om vervolgens redelijk stabiel te blijven rond de 4'20". Achter de drie renners werd het peloton de hele dag aangevoerd door de renners in het zwart van de Sky ploeg, van de gele trui drager Bradley Wiggins.

Op de top van de Côte de Bourganeuf, wist de Nederlander Roy Curvers als eerste boven te komen in dit dorpje van de Limousin. Jimmy Engoulvent volgde hem en Michael Morkov pakte er de 3de plaats. Hun voorsprong was daar nog altijd 2'35" met nog maar 26,5 kilometer te gaan tot de finishlijn aan de rand van het Lac de Vassivière.

De voorsprong liep vanaf dat moment echter snel terug en Jimmy Engoulvent besloot daarom op 14 kilometer van de finish een laatste poging te wagen door er alleen vandoor te gaan. Terwijl de andere renners van de kopgroep teruggepakt werden door het peloton, had Engoulvent nog maar 7 seconden voorsprong op het peloton bij de tussensprint in Peyrat-le-Château.

Sergey LagutinNadat iedereen weer samen was gekomen, was het de beurt aan Sergey Lagutin om een poging te wagen, in de klim naar het Lac de Vassivière en de renner van de Vacansoleil-DCM ploeg pakte slechts een heel kleine voorsprong, die het hem wel mogelijk maakte om het peloton voor te blijven tot onder de boog van de laatste kilometer. In de aanloop naar de finishlijn zetten verschillende renners echter nog duidelijker de achtervolging in en zagen we de etappe uiteindelijk eindigen in een massasprint. Deze sprint werd nipt gewonnen door Alejandro Valverde (Team Movistar), voor Simon Gerrans (GreenEDGE).

De klassementen van Parijs-Nice 2012 na de 3de etappe: Vierzon > Lac de Vassivière

Na deze 3de etappe van Paris-Nice 2012 zien de klassementen er als volgt uit:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement

Alejandro ValverdeHieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 4h36'19"
2/ Simon Gerrans (GreenEDGE Cycling Team)
3/ Gianni Meersman (Lotto-Belisol Team)
4/ Luis-Leon Sanchez (Rabobank)
5/ Xavier Florencio (Katusha Team)
6/ Eros Capecchi (Liquigas-Cannondale)
7/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan)
8/ Jonathan Hivert (Saur-Sojasun)
9/ Francesco Gavazzi (Astana)
10/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)

Algemeen klassement

Bradley WigginsIn het algemeen klassement van Paris-Nice 2012 zijn geen wijzigingen waar te nemen na deze 3de etappe:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 9h09'51"
2/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - +0'06"
3/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'11"
4/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) - +0'14"
5/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan) - +0'18"
6/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'20"
7/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'22"
8/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team) - +0'29"
9/ Simon Spilak (Katusha Team) - +0'33"
10/ Robert Kiserlovski (Astana) - +0'36"

Puntenklassement

Alejandro ValverdeMet zijn etappeoverwinning pakte Alejandro Valverde voldoende punten om de groene trui van het puntenklassement in ontvangst te nemen. Tom Boonen, die de groene trui droeg aan de start van deze etappe zakt terug naar de derde plaats:

1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 39 punten
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 36 punten
3/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) - 35 punten
4/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan) - 35 punten
5/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 34 punten

Bergklassement

Thomas de GendtHet bergklassement blijft eveneens ongewijzigd met nog altijd Thomas de Gendt aan kop:

1/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 6 punten
2/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 4 punten
3/ Roy Curvers (Project 1t4i) - 4 punten
4/ Olivier Kaisen (Lotto-Belisol Team) - 4 punten
5/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 2 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Tejay van GarderenTejay van Garderen blijft nog altijd de beste jongere en hij zit behoorlijk stevig in deze positie aan kop van dit klassement:

1/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 9h10'02"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +3'01"
3/ Davide Malacarne (Team Europcar) - +3'07"
4/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale) - +3'40"
5/ Gaëtan Bille (Lotto-Belisol Team) - +3'46"

De foto's van de 3de etappe van Parijs-Nice 2012: Vierzon > Lac de Vassivière

Sommige foto's van de etappe Vierzon > Lac de Vassivière werden al tijdens de etappe geplaatst, op dit moment is een selectie van 66 foto's geplaatst. Om deze te bekijken kunt u op onderstaande link klikken:

> De foto's van de 3de etappe van Parijs-Nice 2012: Vierzon > Lac de Vassivière

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 4629x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2012 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-paris-nice-2012-alejandro-valverde-en-costaud-au-lac-de-vassiviere-101000832.html

    | Roland TISSIER | woensdag 07 maart 2012 om 09u34

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus één ?