maandag 11 juli 2011 om 00u49

De etappe van vandaag werd niet alleen getekend door een kopgroep van 6 renners maar ook door twee grote ongelukken, één in een gevaarlijke afdaling en een andere vanwege een zeer slechte manier van inhalen van een auto met genodigden van France Télévisions.

Teruggebracht tot 3 renners ging de kopgroep uiteindelijk tot de finish verder en wist Luis Léon Sanchez (Rabobank) de etappe te winnen voor Thomas Voeckler (Team Europcar) die de gele trui pakt, 7 jaar na zijn periode in het geel waaraan hij nog altijd zijn populariteit onder het Franse publiek te danken heeft!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de 9de etappe van de Tour de France 2011 : Issoire > Saint-Flour

Na een mislukte poging van Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Pavel Brutt (Katusha Team) was het wachten De kopgroeptot het bordje van de 50 eerste kilometers van de etappe voordat Thomas Voeckler (Team Europcar) aanviel. Stukje bij beetje kreeg hij gezelschap van Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Juan Antonio Flecha (Team Sky) en vervolgens Sandy Casar (FDJ), Luis Léon Sanchez (Rabobank) en Nikki Terpstra (Quick Step), ging de favoriet van de Fransen met deze 5 andere renners verder over wat restte van de 208 kilometer van deze etappe tussen Issoire en Saint-Flour.

David ZabriskieHun voorsprong liep op tot de 4 minuten op de gladde weg na een regenachtige ochtend op het parcours van deze etappe. Deze gladde wegen en de gevaarlijke en bochtige afdaling van de Puy Mary zorgden voor een zware val van een deel van het peloton. Deze val luidde het einde van de Tour de France 2011 in voor een paar grote namen uit het peloton : Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) met een schouderbladbreuk, Frederik Willems (Omega Pharma-Lotto) met een sleutelbeenbreuk, David Zabriskie (Team Garmin-Cervélo, foto) met een gebroken pols en Alexandre Vinokourov die zich tussen de bomen in de afdaling naast de weg bevond met een gebroken been. Verschillende andere renners waren ook geblesseerd maar konden verder rijden in de etappe voorafgaand aan de eerste rustdag.

De kopgroep werd tijdelijk opgebroken in kleine groepjes maar kwam weer samen met dezelfde renners met uitzondering van Nikki Terpstra en deze 5 renners kregen toen een voorsprong die opliep tot bijna 8 minuten. In de kopgroep wist de Nederlandse renner Johnny Hoogerland de punten te pakken op de toppen van de Col du Perthus, van de Col de Cère, van de Côte de la Chevade en van de Col de Prat de Bouc om zo de bolletjestrui van beste klimmer terug te pakken die hij ook al droeg tijdens de 8ste etappe na deze in de 7de etappe te hebben verdiend.

Net na deze klim gebeurt er wederom een ongeluk, dit keer vanwege een auto van France Télévisions die een veel te groot risico neemt door de renners van de kopgroep aan de linkerzijde in te halen. Op het moment waarop hij hen inhaalt door over het gras langs de kant van de weg te rijden ziet de chauffeur van de auto een boom voor zich opdoemen die hij dus probeert te vermijden. Dat lukt hem ruim maar daarbij raakt hij nogal hard Juan Antonio Flecha die wegglijdt en daarin Johnny Hoogerland mee neemt. De laatste renner eindigt na een looping in de lucht op het prikkeldraad langs de kant van de weg en hij kreeg vanavond maar liefst 33 hechtingen!

Na dit vreselijke ongeval wat nooit had mogen gebeuren gingen de 3 andere renners verder naar de finish en in het slotstuk besluit Luis Léon Sanchez aan te vallen. Sandy Casar heeft dan niet voldoende kracht meer om hem te volgene en Thomas Voeckler lukt het ook niet om hem nog terug te pakken. De Spaanse renner van de Rabobank ploeg wint zo de etappe terwijl Thomas Voeckler de gele trui terugpakt na 7 jaar geleden er al 10 dagen mee te hebben rond gereden.

Morgen is de eerste rustdag en vele renners zullen deze hard nodig hebben, niet alleen om uit te rusten van de eerste week maar ook om hun blessures van de dag zo goed mogelijk te laten verzorgen!

>> Bekijk een selectie van foto's van de 9de etappe tussen Issoire en Saint-Flour

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

7 reacties | 4034x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France 2011 | Tour de France

Reacties

Er zijn 7 reacties!
  1. çe que vous faites est super et je vous féliçite en mon nom et çelui de tout les amateurs de cyclisme, mais ne pourriez vous pas y ajouter les classements des çinq premier de chaque étape,ainsi que ceux qui possédent les maillots distinctifs.Je vous remercie de toit coeur et bonne continuation dans ce que vous faites. Jean LAURENT

    | laurent | maandag 11 juli 2011 om 11u31

  2. hello Thomas,

    Excellent article, on te linke ici :http://live.orange.com/fr/a-stage-full-of-accidents-won-by-luis-leon-sanchez-gave-thomas-voeckler-the-yellow-jersey-in-the-tour-de-france-2011/

    J'espère que ton pied tient le coup :)
    A très vite
    céline

    | céline | maandag 11 juli 2011 om 16u04

  3. Pour mon premier commentaire sur ce site, je tiens à dire que le nombre de chutes depuis le départ de ce tour est assez hallucinant. Plusieurs outsiders ont dû abandonner. Je pense à Wiggins, Horner, Brajkovic, Van den Broeck, Vinokourov... Contador lui-même est plusieurs fois tombé et est inquiet pour son état.
    Alors, si en plus des chutes "normales", des imprudents envoient des coureurs dans le fossé, le peloton va être décimé et un inconnu risque de gagner le tour...
    Il est grand temps que le tour se règle "à la pédale".

    | McEwen | maandag 11 juli 2011 om 17u24

  4. Nice read, really enjoying this Tour de france.

    make sure you link your blog with this site for France
    www.visitbeautifulfrance.blogspot.com

    | domi | maandag 11 juli 2011 om 22u17

  5. Bonjour Thomas ,Youpiiii !!! Un francais en jaune ( je sais je suis un peu chauvin ) mais il le mérite bien , oui beaucoup de chutes ,je trouve le Tour bien nerveux !La montagne va remettre de l ordre je pense dans tout ca . Tres bons articles et que dire des photos , trop cool ! A+ Christian

    | liserois | dinsdag 12 juli 2011 om 19u22

  6. How many people work on the tour de france?

    | Oscar | maandag 18 juli 2011 om 16u00

  7. @Oscar (#6) : there's about 4,500 people who make up the whole bunch of riders and followers in the Tour de France

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 09 september 2011 om 19u58

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus drie ?