maandag 06 juni 2011 om 21u23

De proloog in de straten van Saint-Jean-de-Maurienne (zie Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2011 op Google Maps/Google Earth en het tijds- en routeschema voor alle gedetailleerde informatie over het parcours van de etappes van dit Critérium du Dauphiné) werd gisteren gewonnen door Lars Boom (Rabobank). In de eerste etappe van vandaag, meteen een etappe met finish bergop, was het de beurt aan Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) om alleen als eerste over de finishlijn te komen.
Alexandre Vinokourov (Astana) neemt de geel-blauwe leiderstrui over van Lars Boom.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2011 - Albertville > Saint-Pierre-de-Chartreuse

Aan het begin van de middag verschenen alle renners aan de start in Albertville, de stad waar in 1992 de Olympische Winterspelen plaatsvonden (weinig verrassend vonden we sinds dit weekend dan ook talrijke foto's in het Olympisch park op Twitter en Facebook, gemaakt door renners en staff leden van de verschillende ploegen).

De start van de etappe van vandaag kreeg trouwens nog een Olympisch randje want Bradley Wiggins (dubbele gouden medaille in 2008 met de individuele achtervolging en de ploegenachtervolging), Geraint Thomas (gouden medaille in 2008 in de ploegenachtervolging) (Team Sky) en Samuel Sanchez (gouden medaille in 2008 in de wegrit) (Euskaltel-Euskadi) kregen van de Olympische stad nog een nieuwe medaille uitgereikt.

Na verschillende mislukte pogingen stond een aanval van Sven Vandousselaere (Omega Pharma-Lotto), eerder ook al in één van de mislukte pogingen, aan de basis van de ontsnapping van de dag, waarin hij gezelschap kreeg van Leonardo Duque (Cofidis) en Vincent Jérôme (Team Europcar).

Leonardo DuqueAan de voet van de eerste klim van de dag, de Côte de Saint-André na 35 kilometer, is hun voorsprong al opgelopen tot 6 minuten. De opeenvolgende klimmetjes zorgen er echter voor dat deze weer terugloopt om uiteindelijk te stabiliseren rond de 4 minuten.

Leonardo Duque komt als eerste boven op de top van de verschillende klimmetjes en hij pakt hiermee virtueel de bolletjestrui van het bergklassement.

Lars BoomDe hele dag door wist de Rabobankploeg van klassementsaanvoerder Lars Boom de voorsprong van de kopgroep in de toom te houden en in de aanloop naar de finish in Saint-Pierre-de-Chartreuse, brengt de Nederlandse ploeg deze snel terug naar één minuut op 20 kilometer van de aankomst. Als de renners van HTC-Highroad en BMC Racing Team hen dan te hulp schieten smelt de voorsprong als sneeuw voor de zon en op zo'n 10 kilometer van de aankomst is het peloton weer volledig gehergroepeerd.

Kanstantsin SivtsovOp 7 kilometer van de aankomst is het de beurt aan Kanstantsin Sivtsov (Team HTC-Highroad) en Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) om zich uit het peloton los te maken. Zij krijgen allereerst gezelschap van de Frans kampioen Thomas Voeckler (Team Europcar), maar de twee renners zien hem al snel alleen er van door gaan richting de finishlijn. Daarbij rekende hij echter niet op renners als Alexandre Vinokourov (Astana), Bradley Wiggins (Team Sky), Cadel Evans (BMC Racing Team) en de andere favorieten die niet vies zijn van een bergje meer of minder. Een groep met een dertigtal renners waaronder deze favorieten komt namelijk terug uit rijden bij de renner in driekleurige trui.

Jurgen van den BroeckJurgen van den Broeck weet zich echter opnieuw los te maken uit deze groep en gaat alleen op zoek naar de etappe-overwinning. Onder de flamme rouge van de laatste kilometer vormt alleen Joaquin Rodriguez (Katusha Team) nog een bedreiging voor de overwinning van de Belgische renner maar de Spanjaard van de Russische ploeg zette blijkbaar zijn aanval te laat in want het lukt hem niet Van den Broeck nog terug te pakken.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2011 na de eerste etappe

Rodriguez eindigt tweede achter Van den Broeck en voor Cadel Evans, Alexandre Vinokourov en Nicolas Roche. Aangezien hij de proloog in tweede positie eindigde op 2 seconden achter Lars Boom gisteren neemt Alexandre Vinokourov de geel-blauwe leiderstrui van het algemeen klassement over. Hij heeft nu een voorsprong van 5 seconden op Van den Broeck, 7 seconden op Cadel Evans en 11 seconden op Bradley Wiggins.
Vinokourov staat ook aan de leiding in het puntenklassement terwijl Jurgen van den Broeck met 10 punten op gelijke hoogte eindigt als Leonardo Duque in het bergklassement.
Edvald Boasson Hagen (Team Sky) is voorlopig de beste jongere, met een voorsprong van 11 seconden op Thibaut Pinot (FDJ) die de trui van beste jongere meerdere malen mee naar huis nam in andere wedstrijden de afgelopen weken.

Morgen brengt de tweede etappe de renners van het Critérium du Dauphiné 2011 van Voiron naar Lyon over een afstand van 179 kilometer. Om het alle details van het parcours tot aan de Côte de la Croix-Rousse in Lyon te bekijken, nodig ik u uit het artikel Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2011 op Google Maps/Google Earth en het tijds- en routeschema te lezen.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 1835x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2011 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Et premier francais Pinot Thibaut , n était il pas sur le RAIT ? Aujourd hui le Critérium passe chez moi mais je GRRRR bosse !!!! a+

    | liserois | dinsdag 07 juni 2011 om 06u43

  2. Si si, il était bien sur le RAIT ! C'est une des courses dont je parle en fin d'article où il était meilleur jeune ce dernier temps !

    Pas de bol pour le Dauphiné aujourd'hui :-(.

    | Thomas Vergouwen | dinsdag 07 juni 2011 om 09u06

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus vier ?