zaterdag 14 mei 2011 om 22u50

Als winnaar van de achtste etappe van de Giro d'Italia 2011 van Sapri naar Tropea over 217 vlakke kilometers werd één van de sprinters verwacht.
Zij hadden echter niet op de krachten van Oscar Gatto (Farnese Vini-Neri Sottoli) gerekend die 2 kilometer voor de eindstreep wegsprong. Bijzonderheid: kandidaat eindwinnaar Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) probeerde hem, tevergeefs, te achterhalen.

De samenvatting van de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2011: Sapri > Tropea

Het verhaal van de etappe werd geschreven door een lange vlucht (208 km) van twee Italianen, Leonardo Giordani (Farnese Vini-Neri Sottoli) en Mirko Selvaggi (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), die een maximale voorsprong opbouwden van bijna 11 minuten. Na een speciale premiesprint in Sant'Eufemia Lamezia ter nagedachtenis van enkele plaatselijke renners die enkele maanden geleden het leven verloren na aangereden te zijn door een auto, liep op zo'n 50 kilometer voor het eind het verschil terug tot 6'30". Omdat de sprintersploegen de jacht organiseerden slonk de voorsprong geleidelijk terug tot 1'16" op minder dan 15 kilometer van de streep. Op 8 kilometer werden ze ingerekend door het peloton waar de sprinters probeerden zich goed te positioneren omdat op 3,5 kilometer het roadbook enkele gevaarlijke bochten meldde. Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) wil in zijn rode puntentrui hier nog graag een tweede zege pakken, terwijl ook Mark Cavendish (Team HTC-Highroad) weet dat hij nog maar drie kansen heeft op etappewinst.

Ook al wordt er in de laatste bochtige kilometers een verschroeiend tempo onderhouden weet toch de dekselse Oscar Gatto (Farnese Vini-Neri Sottoli) op twee kilometer van de streep een splijtende demarrage te plaatsen en er net voor Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) de dagwinst te pakken. Het was verrassend om te zien dat "El Pistolero" zijn achtervolging op een gegeven moment stop zette en om keek. Hij zette vervolgens toch nog aan maar wist niet meer terug te komen op Gatto. Hij deed hiermee wel een goede zaak, want naast de 5 seconden voorsprong op de andere favorieten voor de eindzege verdiende hij met deze tweede plaats ook nog 12 bonificatieseconden.

Deze overwinning is wellicht voor Oscar Gatto de mooiste uit zijn carrière zeker ook omdat Tourwinnaar Alberto Contador op een wiel strandde.
Door alle geweld won Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) de sprint voor de derde plaats van het inmiddels verbrokkelde peloton.

Pieter Weening (Rabobank) mag na deze etappe nog een keer de roze leiderstrui ophalen na binnengekomen te zijn in de groep op 5" van de winnaar op de 29ste plaats.

De klassementen van de Giro d'Italia 2011 na de 8ste etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 8ste etappe: Sapri > Tropea

1/ Oscar Gatto (Farnese Vini-Neri Sottoli) - 4h59'45"
2/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard)
3/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) - +0'05"
4/ Alexander Kristoff (BMC Racing Team)
5/ Roberto Ferrari (Androni Giocattoli)

Het algemeen klassement na de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2011

Pieter Weening1/ Pieter Weening (Rabobank) - 28h09'49"
2/ Marco Pinotti (Team HTC-Highroad) - +0'02"
3/ Kanstantsin Sivtsov (Team HTC-Highroad)
4/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo) - +0'05"
5/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) - +0'13"

Puntenklassement

Alessandro Petacchi1/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) - 64 punten
2/ Christophe Le Mével (Team Garmin-Cervélo) - 48
3/ Roberto Ferrari (Androni Giocattoli) - 42
4/ Alberto Contador (Team Saxobank-Sungard) - 40
5/ Michele Scarponi (Lampre-ISD) - 38

Bergklassement

1/ Bart De Clercq (Omega Pharma-Lotto) - 11 punten
2/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 10
3/ Federico Canutti (Colnago-CSF Inox) - 9
4/ Gianluca Brambilla (Colnago-CSF Inox) - 8
5/ Michele Scarponi (Lampre-ISD) - 7

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere

Steven Kruijswijk (Rabobank) blijft nog altijd aan de leiding, Francesco Masciarelli (Astana) raakt 21 seconden verder achterop.

1/ Steven Kruijswijk (Rabobank) – 28h10'17"
2/ Roman Kreuziger (Astana) - +0'16"
3/ Robert Kiserlovski (Astana) - +0'24"
4/ Francesco Masciarelli (Astana) - +0'52"
5/ Kevin Seeldrayers (Quick Step) - +0'54"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2037x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus acht ?