donderdag 11 november 2010 om 17u13

U heeft vast al eens een televisie-uitzending van een wielerwedstrijd bekeken? De Tour de France, Paris-Nice of de Amstel Gold Race worden allemaal uitgezonden op televisie.
Maar hoe komen de beelden van de renners bij u thuis? Het TV-programma Het Klokhuis liet het onlangs zien, met beelden van de Amstel Gold Race ... 2006.

Op Curaçao was onlangs een revolutionaire helikopter te zien bij wat de Amstel Curaçao Race zou moeten zijn. Ook deze zorgde voor TV-beelden ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het Klokhuis laat zien hoe een televisie-uitzending van de Amstel Gold Race tot stand komt

In de aflevering van 29 oktober jongstleden liet Het Klokhuis, een televisieprogramma van de NTR (fusie tussen NPS, Teleac en RVU) wat zich met name richt op basisscholieren, zien hoe zo'n TV-uitzending tot stand komt.

Slechts onderbroken door de gebruikelijke humoristische filmpjes van het programma weet u na het bekijken van onderstaande uitzending hoe het een en ander in zijn werk gaat:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een bijzondere helikopter op Curaçao

Op Curaçao was in het kader van de Amstel Curaçao Race (die uiteindelijk niet door ging*) een bijzondere helikopter actief die ook voor TV-beelden zorgde ... Het ging hier om een unieke test voor het maken van HD TV-beelden via een mini-helikopter lijkend op de speelgoed-helikoptertjes die je bij Bart Smit kunt kopen!

De onbemande helikopter (drone) van Aerialtake heeft 6 propellers rondom een HD-camera en werd middels een afstandsbediening aangestuurd vanuit een auto die met de renners mee reed. Het erg wendbare apparaat kan dicht bij de renners komen zonder hen te hinderen en kan een maximale snelheid bereiken van 60 kilometer per uur en gaan tot een hoogte van 200 meter.

Dit lijkt nieuwe mogelijkheden te openen voor unieke televisiebeelden maar voorzover ik heb kunnen zien worden de beelden in de huidige versie nog niet live uitgezonden maar opgeslagen in het apparaat om deze vervolgens te kunnen monteren.

Bekijk hoe het een en ander in zijn werk gaat in onderstaand interview met de heren achter Aerialtake, Robin en Frank:


En om een idee te krijgen van de beelden die een dergelijke camera oplevert, vindt u hieronder de samenvatting van de Amstel Curaçao Race 2010 op basis van de beelden van deze speciale helikopter:


Grappig: de beelden die Het Klokhuis gebruikte voor haar reportage zijn van de Amstel Gold Race 2006. Winnaar was toen Fränk Schleck, afgelopen week ook winnaar van de Amstel Curaçao Race 2010, voor Alessandro Petacchi, Niki Terpstra, Steven de Jongh en Grischa Niermann!

* vanwege zware storm en regen werd de Amstel Curaçao Race op zaterdag 6 november afgelast (omdat delen van het parcours onder water stonden) en vervangen door een alternatieve race op zondag 7 november

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 5675x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus twee ?