zondag 03 oktober 2010 om 08u00

Vanochtend eindigden de Wereldkampioenschappen wielrennen op de weg 2010 met de wegrit heren elite. Na van Melbourne naar Geelong te zijn gereden, stonden 11 zware rondjes op een circuit met twee steile hellingen op het programma.

Een vroege ontsnapping had een enorme voorsprong opgebouwd maar zelfs deze was niet groot genoeg om het peloton te verrassen. Verschillende favorieten hebben geprobeerd uit het peloton weg te rijden maar uiteindelijk was het aan een groep van zo'n 40 renners om de overwinning te betwisten en dat gebeurde ... in een sprint. Na deze zware rit had alleen Thor Hushovd nog voldoende energie over om echt de sprint aan te zetten en de Noor pakte zo de regenboogtrui met ruim een fietslengte voorsprong!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de wegrit van de Wereldkampioenschappen 2010 in Melbourne

Al snel na de start vormt zich een kopgroep van 5 renners met daarin Matthew Brammeier (IRE), Jackson Rodriguez (VEN), Oleksandr Kvachuk (UKR), Diego Alejandro Tamayo (COL) en Mohammed Said Elammoury (MOR). Deze kopgroep pakte maar liefst 25 minuten voorsprong en had er dus al bijna een rondje van het circuit in Geelong opzitten voordat het peloton daar aan kwam. Gelukkig wist het peloton het circuit op te rijden voordat de 5 renners uit de kopgroep het eerste rondje hadden gemaakt want anders was er een groot logistiek probleem geweest!

Al snel valt de Marokkaan Elammoury uit de kopgroep weg maar de 4 andere renners zetten hun vroege ontsnapping voort.

Daniel OssDe voorsprong begon pas echt terug te lopen toen zo'n 25 renners de achtervolging inzetten, onder leiding van Daniel Oss (ITA) in het derde rondje op het circuit. Het peloton hergroepeerde zich uiteindelijk weer maar de voorsprong was toen al teruggelopen tot zo'n 15 minuten en ieder rondje wist het peloton hier vervolgens zo'n 2'30" van af te snoepen.

Op zo'n 75 km van de finish vormde zich een nieuwe achtervolgingsgroep met een dertigtal renners inclusief alle favorieten en dankzij het werk van deze groep werd de kopgroep van 4 teruggepakt.

Vincenzo NibaliVincenzo Nibali (ITA) valt dan tot twee keer toe aan en staat hiermee aan de basis van de vorming van een nieuwe kopgroep met zijn landgenoot Giovanni Visconti, de Nederlander Koos Moerenhout, de Colombiaan Jose Rodolfo Serpa Perez en de Deen Chris Sörensen.

Björn LeukemansWanneer deze kopgroep op twee rondjes van de finish wordt teruggepakt is het de beurt aan de Belg Björn Leukemans om aan te vallen. Hij krijgt 5 renners mee en zo wordt een nieuwe kopgroep gevormd: Philippe Gilbert (BEL), Filippo Pozzato (ITA), Cadel Evans (AUS), Alexandre Kolobnev (RUS) en Niki Terpstra (NED) maar ook die houdt het niet lang vol.

Als de renners de laatste ronde in gaan zien we dat Fabian Cancellara (SUI) achteraan het peloton rijdt en dus niet een dubbelslag kan slaan nadat hij donderdag de tijdrit had gewonnen.

Philippe GilbertPhilippe Gilbert valt in de laatste ronde in de klim van de eerste helling aan. Als we zien dat Cadel Evans moeite heeft hem te volgen lijkt het spel te zijn gespeeld, zeker aangezien Gilbert al snel een twintigtal seconden voorsprong pakt.

Op zo'n 3 kilometer van de finish wordt Gilbert echter teruggepakt door Vladimir Gusev (RUS) die zich vervolgens aan kop bevindt samen met Janez Brajkovic (SLO). Niki Terpstra zet de achtervolging in en voegt zich bij de twee renners aan kop.

In de finale zien we dan alleen nog maar de Nederlander aan kop maar zijn voorsprong op de groep is niet groot genoeg. De groep pakt hem dus terug en het eindigt in een sprint. Thor HushovdDe sprinter die het beste een zware rit als deze doorkomt, Thor Hushovd (NOR), laat dan zien dat hij de sterkste is en wint deze wegrit van de Wereldkampioenschappen 2010.
Hij finisht met ruim een fietslengte voor Matti Breschel (DAN) en Allan Davis (AUS). Filippo Pozzato (ITA) eindigt op de 4de plaats en Romain Feillu is de beste Fransman op de 10de plaats.

Na de finish toonde Thor Hushovd zijn blijdschap maar moest toch op adem komen en had dus weinig te zeggen over het verloop van de wedstrijd: Dit was een droom en nu wordt deze droom waarheid. Ik heb er geen woorden voor.

De wedstrijd in beeld en geluid (video's)

Hieronder vindt u een aantal beelden van de wedstrijd:

De start van de wedstrijd in Melbourne :


De eerste kopgroep :


De laatste kilometer en de overwinning van Thor Hushovd :


Het interview met Thor Hushovd na de race :


Een samenvatting van de wedstrijd :


En ten slotte, de medaille-uitreiking :

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De top 20 van het klassement

Hieronder vindt u de top 20 van het klassement van de wegrit op de Wereldkampioenschappen wielrennen op de weg 2010 in Melbourne/Geelong:

1/ Thor Hushovd (NOR) - 6h21m49s (40,417 km/h)
2/ Matti Breschel (DEN)
3/ Allan Davis (AUS)
4/ Filippo Pozzato (ITA)
5/ Greg van Avermaet (BEL)
6/ Oscar Freire Gomez (ESP)
7/ Alexandr Kolobnev (RUS)
8/ Assan Bazayev (KAZ)
9/ Yukiya Arashiro (JPN)
10/ Romain Feillu (FRA)
11/ Grega Bole (SLO)
12/ Dmitriy Fofonov (KAZ)
13/ Koos Moerenhout (NED)
14/ Fabian Wegmann (GER)
15/ Andre Fernando S. Martins Cardoso (POR)
16/ Fränk Schleck (LUX)
17/ Cadel Evans (AUS)
18/ Philippe Gilbert (BEL)
19/ Niki Terpstra (NED) +0'07"
20/ Björn Leukemans (BEL)

>> Klik hier om het volledige klassement te downloaden

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 3038x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Wereldkampioenschappen Melbourne 2010

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. belle victoire du Norvégien.

    Finalement, le circuit était plus difficile qu'il n'y parait.

    Dommage que le groupe des 32 ne soit pas aller au bout.

    En tous les cas, les Italiens sont encore les grands battus.

    | david | zondag 03 oktober 2010 om 08u19

  2. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-mondiaux-2010-victoire-du-norvegien-thor-hushovd-58166521.html

    | Roland TISSIER | zondag 03 oktober 2010 om 09u33

  3. Hei!
    Gratulerer og Lykke til.
    Friedrich Hofko fra Österrike

    | Friedrich Hofko | woensdag 13 oktober 2010 om 18u57

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zes ?