zondag 04 juli 2010 om 01u35

Vanmiddag vond de proloog van de Tour de France 2010 plaats in Rotterdam. Voor de 4de keer in de geschiedenis van de Tour de France wist Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) deze individuele tijdrit te winnen en daarmee de gele trui te pakken van de 97ste editie van de Tour.

De tijdrit werd gedeeltelijk verreden in de regen en voor sommige renners werd deze hierdoor dus iets gevaarlijker, maar Spartacus heeft geluk gehad ... de zon was tevoorschijn gekomen toen hij zijn tijdrit verreed.

De samenvatting van de proloog van de Tour de France 2010

De Nederlandse toeschouwers waren in redelijk groten getale naar de start in Rotterdam gekomen maar ik had het idee dat het er minder waren dan verwacht. Misschien had het slechte weer hen doen besluiten thuis te blijven en de proloog relaxed op TV te bekijken?!

Tony MartinAl snel na het begin van deze proloog om 16u15, wist de Duitser Tony Martin (HTC-Columbia) de beste tijd weg te zetten met 10'10". Terwijl de beste renners normaal gesproken als laatste van start gaan in een proloog hadden verschillende ploegen nu besloten ervoor te proberen te zorgen dat zij niet in de regen zouden rijden: door te gokken op onweer aan het eind van de dag lieten ze hen dus als eersten starten en zo kwam Tony Martin al als 11de aan de start, zonder regen maar op een natte weg.

Fabian CancellaraZijn tijd bleef heel lang als referentietijd staan, totdat Fabian Cancellara (Team Saxo Bank), als één van de laatsten gestart, met maar liefst 10 seconden over zijn tijd heen ging! Spartacus had geen motor in zijn fiets (zijn fiets was één van de 14 fietsen die door de UCI gescand zijn), maar hij had geluk met de verandering in het weer. De regen had namelijk plaats gemaakt voor droog weer en op het moment dat de Zwitser zijn proloog aflegde kwam de zon zelfs tevoorschijn. Hij kon hierdoor ongetwijfeld sneller de bochten doorkomen dan de Duitser die op een natte weg van start was gegaan.

Bij de favorieten van deze Tour de France 2010 moet de goede prestatie van Lance Armstrong (Team Radioshack) die aangegeven heeft dat dit zijn laatste Tour is, zeker genoemd worden. Hij finishte in een tijd van 10'22" en pakt zo de 4de plaats van deze proloog. De andere grote favoriet, Alberto Contador (Astana) volgt de Amerikaan op 4 seconden en alhoewel het tijdsverschil dus vrij klein is, is de pyschologische tik die Armstrong uitdeelt misschien wel degelijk belangrijk voor El Pistolero!
De broertjes Schleck (Team Saxo Bank) zetten een tegenvallende prestatie weg met Fränk op de 79ste plaats op 0'57" en zijn broertje Andy 122ste op 1'09" achter Cancellara.
De winnaar van de Tour de France 2008, Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) staat op 54 seconden achter de Zwitser terwijl Cadel Evans (BMC Racing Team) 39 seconden achterstand heeft, net als Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) terwijl zijn naamgenoot, Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), op 56 seconden staat.

Mathias Frank, de jonge Zwitser van het BMC Racing Team kwam tijdens deze proloog ten val en moest opgeven. Manuel Cardoso (Footon-Servetto) kwam ook ten val maar verschijnt in principe morgen wel aan de start. Het peloton bevat dus aan de start van de eerste etappe tussen Rotterdam en Bruxelles nog 196 renners.

De foto's van de proloog van de Tour de France 2010

U kunt een selectie van mijn foto's van de proloog van de Tour de France 2010 hier vinden !

De klassementen van de Tour de France 2010 na de proloog

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement, algemeen klassement en puntenklassement

Fabian CancellaraNa deze proloog zijn het etappeklassement, algemeen klassement en puntenklassement uiteraard hetzelfde. Hun top 10 ziet er als volgt uit:
1/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - 10'00"
2/ Tony Martin (HTC-Columbia) - +00'10"
3/ David Millar (Garmin-Transitions) - +00'20"
4/ Lance Armstrong (Team Radioshack) - +00'22"
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'23"
6/ Alberto Contador (Astana) - +00'27"
7/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - +00'28"
8/ Levi Leipheimer (Team Radioshack) - +00'28"
9/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - +00'32"
10/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +00'35"

Jongerenklassement

Tony MartinDankzij zijn tweede plaats in deze proloog en dus in het algemeen klassement pakt Tony Martin (HTC-Columbia) de witte trui van de Tour de France 2010.
De top 10 van het jongerenklassement is als volgt:

1/ Tony Martin (HTC-Columbia) - 10'10"
2/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'13"
3/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - +00'22"
4/ Adriano Malori (Lampre-Farnese Vini) - +00'25"
5/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +00'28"
6/ Kristjan Koren (Liquigas-Doimo) - +00'32"
7/ Daniel Oss (Liquigas-Doimo) - +00'33"
8/ Lars Boom (Rabobank) - +00'34"
9/ Ignatas Konovalovas (Cervélo TestTeam) - +00'34"
10/ Rein Taaramae (Cofidis) - +00'35"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

5 reacties | 6453x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2010

Reacties

Er zijn 5 reacties!
  1. L'enfant du pays doit apprécier doublement ce début d'étape conforme aux pronostics, le chapion suisse a fait taire ses détracteurs motorisés
    Bon tour Thomas attention à la chaleur

    | Christian | zondag 04 juli 2010 om 09u36

  2. Bravo Thomas, bon travail !

    | Ben Reijs | zondag 04 juli 2010 om 13u58

  3. Bravo Thomas, bon travail !

    | Ben Reijs | zondag 04 juli 2010 om 13u59

  4. Je me répète : je regarde le Tour ce jour vendredi 9/7 et je m'aperçois avec horreur que les coureurs prennent les bas-côtés de la route pour une poubelle car ils y jettent leurs bidons vides à qui-mieux-mieux...
    La France est si belle pourquoi la souiller et cela fait désordre...
    Peut-on leur dire de trouver une autre solution avec l'aide de leur management ?

    | MEURICE J-Claude | vrijdag 09 juli 2010 om 17u06

  5. Un simple message pour tirer un grand coup de chapeau aux coureurs français, qui en ce soir du 20 juillet 2010, égalisent leur nombre de victoires d'étapes de 1997 sur le Tour de France. Franchement, bravo, messieurs, vous avez été plus qu'à la hauteur de nos espérances. Vous n'êtes peut-être pas capables de ramener la tunique jaune sur les Champs-Elysées, mais nous attendions de vous des victoires d'étapes, et résultat : un feu d'artifice bleu-blanc-rouge sur la route de ce Tour 2010 !
    Le Jaune pour Chavanel, les Pois à partager entre Français, des échappés tous les jours, 6 victoires d'étape, et surtout des coups de panache, d'intelligence et de bon sens de la course, à l'image de notre adorable Thomas Voeckler !
    Moi je dis : Merci, mille mercis à vous ! et surtout, que les jeunes coureurs français n'hésitent pas à imiter leurs aînés que sont Chavanel, Casar, Riblon, Voeckler, Pinaud, Fédrigo, Moreau et autres !
    Les fans de foot ont broyé du noir en juin devant des pseudo sportifs, les fans de vélo se régalent en juillet devant leurs champions bleu-blanc-rouge !
    MERCI LES GARS, et BRAVO !!!

    | Sanglier | dinsdag 20 juli 2010 om 17u47

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus acht ?