zondag 30 mei 2010 om 18u21

Na zijn eerste overwinning in de Giro d'Italia in 2006, in twijfel gebracht vanwege de dopingaffaire Puerto waarvoor hij vervolgens twee jaar geschorst werd, heeft Ivan Basso (Liquigas-Doimo) vandaag voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Italië gewonnen.
De slottijdrit werd gewonnen door Gustav Erik Larsson (Team Saxo Bank). De rode trui van het puntenklassement was voor Cadel Evans (BMC Racing Team), de groene trui van het bergklassement voor Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) en de witte trui van beste jongere voor de indrukwekkende Richie Porte (Team Saxo Bank).

De samenvatting van de 21ste etappe, de individuele tijdrit in Verona

Vandaag vond de laatste etappe van de Giro d'Italia 2010 plaats in de vorm van een individuele tijdrit van 15 kilometer in Verona met halverwege een klim van 5% richting Torricelle op 277 meter hoogte waar ook de tussenliggende tijdwaarneming stond. De etappe eindigde ter hoogte van de Arena di Verona en aangezien de Italianen er graag een mooie show van maken reden de renners door binnenin het amfitheater over ... een roze loper. De slotceremonie van deze Giro d'Italia 2010 vond ook daar plaats.

De eerste renner die aan het vertrek verscheen was Marco Corti van de Footon-Servetto ploeg om 14u40, gevolgd door 128 andere renners (Damiano Cunego [Lampre-Farnese Vini] als laatst van deze groep) met vertrek om de minuut. Daarna volgde een pauze van 10 minuten voor het vertrek van de 10 bestgeplaatste renners in het algemeen klassement, die iedere 3 minuten vertrokken: Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo), Carlos Sastre (Cervélo TestTeam), Alexandre Vinokourov (Astana), Richie Porte (Team Saxo Bank), Cadel Evans, Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Vincenzo Nibali, David Arroyo en ten slotte de roze trui, Ivan Basso (Liquigas-Doimo).

De eerste referentietijd kwam op naam van Cameron Meyer die de 15 kilometer aflegde in 20'51". Het was toen wachten op 30 andere renners voordat deze tijd verbeterd werd met 9 seconden door Ignatas Konovalovas (Cervélo TestTeam). Een vijftigtal renners later was het de beurt aan Gustav Erik Larsson (Team Saxo Bank) om een tijd van 20'19" vast te leggen en deze tijd werd vervolgens niet meer verbeterd! De Zweed had een gemiddelde snelheid van 44,298 km/u.

Marco PinottiMarco Pinotti (foto, HTC-Columbia), de Italiaans tijdritkampioen, legde de beste tussentijd vast op de top van de klim, met 13'23" was hij daar 13 seconden sneller dan Gustav Erik Larsson, maar in het tweede deel van de etappe leverde hij 15 seconden in op de Zweedse renner en eindigde zo tweede op 2 seconden achter hem.

Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo), zette nog alles op alles in deze individuele tijdrit om wat kostbare seconden sneller te zijn dan Michele Scarponi en zo zijn plaats op het podium te behouden. Uiteindelijk eindigde Nibali 5de op 23 seconden van Larsson, 13 seconden sneller dan Scarponi.

Bradley Wiggins (Team Sky) was de grote favoriet van deze tijdrit maar zijn resultaat viel wat tegen: hij eindigde 7de op 29 seconden.

Bij aankomst in de Arena di Verona reed Ivan Basso in de armen van zijn kinderen om zijn overwinning van de Giro d'Italia 2010 te vieren, voordat hij het feestje voortzette met zijn ploegleiders en de manager van de Liquigas-Doimo ploeg en vervolgens met zijn vrouw.

Voor Gilberto Simoni (Lampre-Farnese Vini) was deze tijdrit de allerlaatste etappe van zijn carrière. Tijdens de slotceremonie kreeg hij een prijs uitgereikt voor zijn volledige carrière.

De videobeelden van de 21ste etappe in Verona

>> Bekijk de laatste meters van de tijdrit van Gustav Erik Larsson, Marco Pinotti en Ivan Basso

>> Bekijk de samenvatting van de laatste etappe van de Giro d'Italia 2010

De eindklassementen van de Giro d'Italia 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 21ste etappe: Verona > Verona

Gustav Erik LarssonDe top 10 van deze afsluitende individuele tijdrit is minder dan 40 seconde van elkaar verwijderd:

1/ Gustav Erik Larsson (Team Saxo Bank) - 20'19" (44,298 km/h)
2/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +0'02"
3/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +0'17"
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'22"
5/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +0'23"
6/ Ignatas Konovalovas (Cervélo TestTeam) - +0'23"
7/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +0'29"
8/ Cameron Meyer (Garmin-Transitions) - +0'32"
9/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +0'35"
10/ Tom Stamsnijder (Rabobank) - +0'37"

Algemeen klassement

Weinig veranderingen in het algemeen klassement na deze slottijdrit: alleen Richie Porte (Team Saxo Bank) ruilt van plaats met Alexandre Vinokourov (Astana) en eindigt 7de, net als Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) en Marco Pinotti (HTC-Columbia).

Ivan BassoIvan Basso (Liquigas-Doimo) wint dus deze Giro d'Italia 2010 met een hele mooie tweede plaats voor David Arroyo, winnaar van een etappe in de Tour du Limousin 2009 waar hij Mathieu Perget aan de eindoverwinning hielp, voor Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo).

1/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 87h44'01"
2/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +1'51"
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +2'37"
4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +2'50"
5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +3'27"
6/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +7'06"
7/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +7'22"
8/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +9'39"
9/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +14'20"
10/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +14'51"

Puntenklassement

Cadel EvansIn het puntenklassement weet de Wereldkampioen, Cadel Evans (BMC Racing Team), aan kop te blijven. Na deze laatste etappe gaan Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) en Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) Ivan Basso (Liquigas-Doimo) voorbij in dit klassement:

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 150 punten
2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 128 punten
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 116 punten
4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 110 punten
5/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 105 punten
6/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - 74 punten
7/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 69 punten
8/ Filippo Pozzato (Katusha Team) - 67 punten
9/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - 64 punten
10/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - 64 punten

Bergklassement

Matthew LloydMatthew Lloyd legde de basis voor zijn eerste plaats in het bergklassement van deze Giro d'Italia 2010 in de 6de etappe en na zijn eerste plaats (niet de trui want die droeg hij toch aangezien hij tweede stond achter de roze trui) aan Ivan Basso gedurende één dag, pakte de Australië deze in de laatste etappe waar punten te verdienen waren weer terug.

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 56 punten
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 41 punten
3/ Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) - 38 punten
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 35 punten
5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 25 punten
6/ Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale) - 20 punten
7/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 16 punten
8/ Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox) - 16 punten
9/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 15 punten
10/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 15 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Richie PorteRichie Porte is één van de verrassingen van deze Giro d'Italia 2010. Hij had de voorgaande jaren al wel eens wat gewonnen en in de Ronde van Romandië een maand geleden wist hij de tijdrit te winnen, maar in deze Ronde van Italië liet hij zien een heel veelzijdig en heel regelmatig renner te zijn in een etappekoers van dre weken. Na 3 dagen lang de roze trui te hebben gedragen, eindigt hij deze Giro d'Italia als beste jongere, met de witte trui op zijn schouder:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 87h51'23"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +7'29"
3/ Bauke Mollema (Rabobank) - +12'19"
4/ Steven Kruijswijk (Rabobank] - +30'05"
5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +42'46"
6/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +1h20'30"
7/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +1h29'44"
8/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +1h30'18"
9/ Marcel Wyss (Cervélo TestTeam) - 1h37'33"
10/ Branislau Samoilau (Quick Step) - 1h38'40"

foto ter illustratie van dit artikel: op basis van een foto van de Arena di Verona door chensiyuan

foto Ivan Basso bij het algemeen klassement: in de Ronde van Californië 2009, door richardmasoner onder Creative Commons licentie

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 4739x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Malheureusement le Giro est passé complètement inaperçu en France. C'est dommage car il s'agit de la deuxième plus belle course au monde.

    | Pari sportif | maandag 31 mei 2010 om 10u33

  2. ce serait bien que l'année prochaine il soit plus visible ici!

    | TBP | woensdag 29 september 2010 om 12u23

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer negen ?