woensdag 26 mei 2010 om 21u32

De favorieten hadden vandaag besloten het wat rustiger aan te doen en een kopgroep van 19 renners hield het zodoende vol tot het einde.
De slotklim van 9,5 km was het zwaarst in de 3 laatste kilometers met stijgingspercentages tot 12%. De Fransman Damien Monier maakte hier handig gebruik van door alleen door te gaan vanuit de kopgroep en zodoende zijn eerste profoverwinning te pakken.
David Arroyo verdedigde zijn roze trui goed en verliest geen tijd op zijn belangrijkste tegenstanders.

De samenvatting van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2010

De 17de etappe van de Ronde van Italië 2010 werd vandaag verreden tussen Brunico en de bergfinish in Peio Terme, 173 kilometer verderop.

Om 12u52 kwamen 153 renners aan de start, David Loosli (Lampre-Farnese Vini) had besloten vandaag niet te starten. Na een nogal geanimeerde start van de etappe met onder andere een ontsnappingspoging van een groep van 12 renners (Damien Monier [Cofidis], Mikhail Ignatiev [Katusha Team], Alessandro Donati [Acqua & Sapone], Alessandro Bertolini [Androni Giocattoli-Diquigiovanni], Andriy Grivko [Astana], Vasil Kiryienka [Caisse d'Epargne], Edward King [Cervélo TestTeam], Alan Marangoni [Colnago - CSF Inox], Daniel Moreno [Omega Pharma-Lotto], Christopher Froome [Team Sky], Michael Albasini [HTC-Columbia] en Lucas Sebastian Haedo [Team Saxo Bank]), was het wachten tot kilometer Marco Marzano54 voor een groep van 19 renners werd gevormd:

Danilo Wyss (BMC Racing Team), Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale), Carlos José Ochoa (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Roman Kireyev (Astana), Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Telecom), Andrei Amador (Caisse d'Epargne), Ignatas Konovalovas (Cervélo TestTeam), Leonardo Duque en wederom Damien Monier (Cofidis), Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox), Danilo Hondo en Marco Marzano (foto, Lampre-Farnese Vini), wederom Daniel Moreno (Omega Pharma-Lotto), Steven Kruijswijk (Rabobank), Steve Cummings (Team Sky), Vicente Reynes (HTC-Columbia), opnieuw Mikhail Ignatiev (Katusha Team), Markus Fothen (Team Milram) en Nicki Sörensen van Team Saxo Bank.

Daniel MorenoAan de voet van de eerste klim van de dag, de Passo delle Palade, is hun voorsprong al opgelopen tot 12'09" en wanneer Daniel Moreno als eerste boven komt, gevolgd door de twee Italianen uit de groep (Simone Stortoni en Marco Marzano), hebben de 19 renners nog altijd 8'18" voorsprong op hun achtervolgers.

Mikhail IgnatievDe voorpsrong loopt dan langzaam terug totdat de favorieten besluiten niet voor de etappe-overwinning te gaan en de groep, die geen enkele bedreiging voor het algemeen klassement vormt, dus te laten gaan. Op 30 kilometer van de finish is hun voorsprong dus opnieuw opgelopen tot 9'20". Mikhail Ignatiev valt vervolgens als eerste aan vanuit de kopgroep maar Nicki Sörensen besluit de achtervolging in te zetten en ongeveer 10 kilometer verder is de Rus teruggepakt. Het peloton onder aanvoering van de Caisse d'Epargne ploeg van de roze trui David Arroyo rijdt dan op 9'09" achter hen.

Damien MonierIn de slotklim naar Peio Terme wordt de kopgroep regelmatig opgesplitst in kleine groepjes die steeds weer bij elkaar uit komen rijden. In de laatste 6 kilometer bleef een trio aan kop met Damien Monier, Danilo Hondo en Steven Kruijswijk. De Fransman van de Cofidis ploeg blijkt dan nog het frist te zijn en besluit op 3 kilometer van de finish alleen verder te gaan. Hij slaagt in zijn opzet en wint de etappe, 36 seconden voor de Duitser Danilo Hondo die 2de eindigt en 39 voor de Nederlander Steven Kruijswijk. De andere renners uit de kopgroep volgen dan één voor één met allereerst Daniel Moreno op 1'05" en Steve Cummings op 1'18".

Damien Monier zit al sinds 2004 in de Cofidis ploeg en pakt op 27 jarige leeftijd zo zijn eerste profoverwinning op de weg, de tweede Franse etappe-winst in deze Giro d'Italia 2010 na Jérôme Pineau (Quick Step).

Op het moment dat het peloton begint aan de slotklim lopen zij ongeveer 10 minuten achter op het leiderstrio. De snelheid die de renners van de Liquigas-Doimo ploeg aanhouden zijn geen probleem voor David Arroyo. Michele Scarponi rijdt net voor het peloton uit bij de finish om als 19de te eindigen op 9'52" terwijl de andere favorieten 1 seconde later volgen.

Morgen is de etappe tussen Levico Terme en Brescia in principe weggelegd voor de sprinters voor de twee bergetappes en ten slotte de individuele tijdrit in Verona op zondag ...

De reactie van de winnaar, Damien Monier

Damien MonierNa de podiumkus liet Damien Monier met een afdruk van lippenstift op zijn linkerwang weten: Ik ben heel tevreden dat ik hier win in de Giro. Het is mijn eerste profoverwinning en het is dus geweldig om hier in de Ronde van Italië te winnen.
Het was wederom een zware etappe vandaag. Cofidis had gezegd dat we een mannetje mee moesten hebben in alle ontsnappingen. Nu waren we met z'n 2-en met Leo Duque en we hebben onze ontsnapping dus zo goed mogelijk gemanaged, we zagen dat we door konden gaan tot de finish en hebben dus geprobeerd iedereen mee te laten werken tot aan de voet van de laatste klim en vervolgens heb ik mijn kans gewaagd en dat heeft gewerkt, dat is super!

De videobeelden van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2010

>> Bekijk de videosamenvatting van de etappe Brunico > Peio Terme van de Ronde van Italië 2010

>> Bekijk de videobeelden van de laatste kilometer van Damien Monier

De klassementen na de 17de etappe van de Giro d'Italia 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Le classement de l'étape Brunico > Peio Terme

Damien MonierDe top 10 van de etappe van vandaag werd gevormd door de renners van de kopgroep:

1/ Damien Monier (Cofidis) - 4h29'19" (38,987 km/h)
2/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini) - +0'36"
3/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - +0'39"
4/ Daniel Moreno (Omega Pharma-Lotto) - +1'05"
5/ Steven Cummings (Team Sky) - +1'18"
6/ Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox) - +1'48"
7/ Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale) - +1'55"
8/ Marco Marzano (Lampre-Farnese Vini) - +1'57"
9/ Ignatas Konovalovas (Cervélo TestTeam) - +2'01"
10/ Carlos José Ochoa (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +2'07"

Algemeen klassement

David ArroyoWeinig veranderingen in het algemeen klassement ... alleen Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) raakte een paar seconden extra kwijt voor en Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) klimt naar de 9de plaats voor Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo):

1/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - 73h11'38"
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +2'27"
3/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +2'44"
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +3'09"
5/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +4'41"
6/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +4'53"
7/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +5'12"
8/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +5'24"
9/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +9'21"
10/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +9'32"

Puntenklassement

Cadel EvansDe top 5 van het puntenklassement is exact hetzelfde als gisteren:

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 106 punten
2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 91 punten
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 78 punten
4/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 74 punten
5/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 68 punten

Bergklassement

Hetzelfde geldt voor de top 6 van het bergklassement:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 25 punten
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 25 punten
4/ Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale) - 20 punten
5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 17 punten
6/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 17 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Richie PorteEn in de top 5 van beste jongeren waren er alleen wat wijzigingen in de tijdsverschillen tussen de renners:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 73h14'22"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +6'48"
3/ Dario Cataldo (Quick Step) - +11'26"
4/ Bauke Mollema (Rabobank) - +12'40"
5/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +25'36"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2606x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-giro-d-italia-2010-damien-monier-en-solo-vers-sa-1-ere-victoire-pro-51146061.html

    | Roland TISSIER | donderdag 27 mei 2010 om 08u37

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus zeven ?