zondag 06 september 2009 om 17u55

Pieter Weening (Rabobank) zei het de afgelopen dagen tegen iedereen die het wilde horen: hij wachtte ongeduldig op de bergen in deze Vuelta. Vandaag was het dan eindelijk zover met niet minder dan 8 bergen en de Nederlandse renner heeft laten zien dat hij er inderdaad echt op wachtte! Hij maakte namelijk onderdeel uit van de kopgroep van de dag. Uiteindelijk werd de etappe gewonnen door Damiano Cunego (Lampre-NGC).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het verloop van de etappe

Meteen na de start probeerden verschillende renners in kleine groepjes te ontsnappen maar het was wachten op de 37ste kilometer voor de ontsnapping van de dag. In deze ontsnapping vonden we 6 renners: de Fransen Sébastien Hinault (AG2R La Mondiale), David Moncoutié (Cofidis) en William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom), de Nederlanders Pieter Weening (Rabobank) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) en de Duitser Paul Voss (Milram).

15 kilometer verderop, in de beklimming van de Alto de Beniarrès (3de categorie), hadden deze 6 renners al een voorsprong van 7'44". Op de top begon Pieter Weening de afdaling als eerste, voor David Moncoutié en Johnny Hoogerland.
Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) - © Thomas VergouwenOp de Alto de Margarida (3de categorie) was het aan zijn landgenoot, Johnny Hoogerland, die we de afgelopen dagen al vaak voorop hebben gezien, die als eerste over de top kwam, voor David Moncoutié en Pieter Weening. De voorsprong bereikte daar zijn maximum met 14'33" tussen de kopgroep en het peloton. Op de Alto de Tollos (2de categorie) was het wederom de beurt aan Pieter Weening, opnieuw voor Moncoutié en Hoogerland.

Op dat moment besluit Andy Schleck (Saxo Bank) om de Vuelta te verlaten. Ondanks dat hij niet naar de Vuelta was gekomen voor een goede eindklassering zoals in de Tour de France (waar hij 2de eindigde), maar een opgave in de 8ste etappe komt toch een beetje als een verrassing. De reden voor deze opgave was schijnbaar dat hij last had van buikpijn.

De andere renners gaan verder met de volgende bergen, om te beginnen de Alto de Castells de Castells (3de categorie) waar wederom de andere Nederlander, Johnny Hoogerland, als eerste boven komt, voor Pieter Weening en David Moncoutié.

De kopgroep - © UnipublicEen tweede renner geeft dan op, dit keer de Fransman Vincent Jérôme (Bbox Bouygues Telecom).

De kopgroep komt op de top van de Alto de Guadalest (2de categorie) aan met een voorsprong van 10'29" op het peloton: Pieter Weening wederom als eerste, voor David Moncoutié en Johnny Hoogerland. Zij gaan meteen verder met de Alto de Cofrides (3de categorie) waar Pieter Weening weer als eerste boven is, voor Moncoutié en Hoogerland (voorsprong: 8'18").

In de beklimming van de Alto de Tudons (2de categorie), versnelt het peloton onder leiding van vrijwel de volledige Caisse d'Epargne ploeg om de voorsprong terug te brengen tot 5'03" op de top waar wederom Weening als eerste boven komt, voor Moncoutié en Hoogerland.

Terwijl de nummer 1 van de Vuelta, Fabian Cancellara (Saxo Bank) het contact met het peloton verliest in de slotbeklimming van de Alto de l'Aitana, kunnen William Bonnet en Paul Voss de kopgroep niet meer volgen en valt de jonge Nederlandse renner van Vacansoleil Pro Cycling Team, Johnny Hoogerland, aan. In eerste instantie leek dat te zijn om de punten te pakken van de laatste sprint (die Sébastien Hinault nog bijna van hem afpakte), maar na de sprint gaat hij verder. Hij wordt nog even vergezeld door Sébastien Hinault maar de Nederlander wil er echt alleen vandoor en dat doet hij dan ook.

David Moncoutié (Cofidis) - © Thomas VergouwenOp zo'n 10 kilometer van de aankomst rijdt David Moncoutié, die bij Pieter Weening was gebleven, het gat met Hoogerland dicht en wordt het kopduo gevormd door David Moncoutié en Johnny Hoogerland.
Johnny Hoogerland had duidelijk meer moeite met de beklimming dan Moncoutié maar het lukt hem toch de Fransman zo'n 5 kilometer lang te volgen. Op iets minder dan 5 kilometer van de aankomst gaat Moncoutié alleen verder.

Op 2 kilometer van de aankomst valt Damiano Cunego (Lampre-NGC) aan en haalt al snel Johnny Hoogerland in en probeert dan verder te rijden naar David Moncoutié. Op het punt van de laatste kilometer heeft de Franse renner nog maar 12 seconden voorsprong op het de Italiaanse kleine prins en Cunego rijdt dus vrij eenvoudig naar Moncoutié om hem vervolgens in te halen en de etappe te winnen.

Aan het einde van de etappe besluit een derde renner de Vuelta te verlaten: Giovanni Bernaudeau (Bbox Bouygues Telecom).

De beelden van de laatste twee kilometers en de finish van de achtste etappe van de Ronde van Spanje 2009 (video)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De resultaten en de klassementen

Damiano Cunego - © UnipublicHet klassement van de etappe
1/ Damiano Cunego (Lampre-NGC) - 6h04m54s
2/ David Moncoutié (Cofidis) - +0'33"
3/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'36"
4/ Cadel Evans (Silence-Lotto) - +0'44"
5/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 0'44"
6/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +0'44"
7/ Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale) - 0'50"
8/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'50"
9/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +0'50"
10/ Joaquin Rodriguez (Caisse d'Epargne) - +0'50"

Cadel Evans (Silence-Lotto) - niet alleen de gouden maar ook de combinatietrui - © UnipublicAlgemeen klassement
1/ Cadel Evans (Silence-Lotto) - 31h05m02s
2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'02"
3/ Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) - +0'08"
4/ Thomas Danielson (Garmin Slipstream) - +0'13"
5/ Robert Gesink (Rabobank) - +0'29"
6/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'46"
7/ Damiano Cunego (Lampre-NGC) - +1'26"
8/ Haimar Zubeldia (Astana) - +1'37"
9/ Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) - +1'46"
10/ Juan José Cobo (Fuji Servetto) - +2'03"

Puntenklassement
1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 88
2/ Tom Boonen (QuickStep) - 75
3/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 67
4/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 58
5/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 50

David Moncoutié (Cofidis) - © UnipublicBeste klimmer
1/ David Moncoutié (Cofidis) - 60
2/ Pieter Weening (Rabobank) - 48
3/ Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 31
4/ Damiano Cunego (Lampre-NGC) - 30
5/ José Antonio Lopez Gil (Andalucia Cajasur) - 20






door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 7906x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Hoi Thomas,
    Leuk verslag weer en vooral de beelden erbij zijn erg leuk!

    | Meggie | maandag 07 september 2009 om 20u32

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus vier ?