donderdag 03 september 2009 om 23u09

In mijn artikeltje over de deelnemende renners aan de Ronde van Spanje en hun rugnummers zei ik dat Columbia HTC zonder Mark Cavendish de 6 etappe-overwinningen die de ploeg behaalde in de Ronde van Italië en de Tour de France waarschijnlijk niet zou kunnen evenaren.
Ik zei toen ook dat de ploeg echter wel kon rekenen op een ander sprintkanon met de Duitse renner André Greipel. Vandaag bewees deze renner weer dat de ploeg er goed aan heeft gedaan hem mee te nemen naar de Vuelta want hij won vandaag zijn tweede etappe en pakte hiermee tevens de gouden leiderstrui!


De eerste etappewinst van André Greipel in deze ronde van Spanje was niet echt het resultaat van een massasprint, maar de Duitse renner toonde vandaag dat hij ook in het geval van een massasprint nog altijd de etappes net zo goed kan winnen als zijn ploegmaat Mark Cavendish.

HTC - Un Hero est né - Mark CavendishMark Cavendish die, tijdens de Tour de France een groot plezier heeft gedaan aan de nieuwe sponsor van zijn ploeg, de telefoonfabrikant HTC door met zijn rechterhand een telefoon uit te beelden en met zijn linkerhand te wijzen op het logo van deze nieuwe sponsor. Een gebaar wat erg op prijs werd gesteld door deze sponsor die een foto hiervan heeft gebruikt in de reclamecampagne voor de telefoon HTC Hero die net na de Tour de France uitkwam. De titel bij de advertentie was "Un Hero est né" (een "Hero" is geboren).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het verloop van de 5de etappe van de Vuelta a España 2009

Vandaag was de eerste dag dat de Vuelta a España 2009 haar naam eer aan deed met de eerste etappe ... in Spanje!

Na het vertrek vanuit Nederland, de bliksemdoorkomst door Duitsland en de aankomst in België hebben de renners het vliegtuig gepakt om de eerste rustdag door te brengen in de buurt van het vertrek van de eerste etappe in Spanje, in Tarragona.
De 174 kilometer lange etappe bracht de renners naar de stad Vinarós aan de oostkust van Spanje. Op het parcours kwamen de renners de eerste twee echte bergen tegen, de Alto de Fatxas (hoogte: 510 m) van de tweede categorie en de Alto de Benifallet van de derde categorie (hoogte: 360 m).
Op 6 kilometer van de aankomst kwamen ze langs de kerk Ermita de la Misericordia op een heuvel langs het parcours.

Na Charles Wegelius (Silence-Lotto) die tijdens de 4de etappe afstapte gingen Christopher Horner (Astana) en Robert Kiserlovski (Fuji-Servetto) vanochtend niet van start. Zij waren betrokken bij de massale valpartij in de laatste kilometers van de 4de etappe.

Meteen in de eerste kilometer viel Julian Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo), die in de buurt al een etappe had gewonnen tijdens de Ronde van Catalonië, alleen aan en een paar kilometer verderop krijgt hij gezelschap van Aitor Hernandez (Euskaltel-Euskadi), José Antonio Lopez Gil (Andalucia Cajasur), Julien El Farès (Cofidis), Matheus Pronk (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Serafin Martinez (Xacobeo Galicia). Met zijn zessen weten ze hun voorsprong uit te bouwen tot maximaal 5'47" na 26 kilometer.

Aitor Hernandez komt als eerste boven op de Alto de Fatxas voor Serafin Martinez en Julian Sanchez Pimienta terwijl de eerste sprint in Benifallet wordt gewonnen door José Antonio Lopez Gil voor dezelfde twee renners.

Bij de tweede tussensprint heeft de kopgroep nog altijd 1'30" voorsprong op het peloton en daar komt Serafin Martinez als eerste over de streep, voor Julien El Farès en José Antonio Lopez Gil. Laatsgenoemde probeert dan tot twee keer toe aan te vallen om alleen verder te gaan maar hij wordt beide keren teruggepakt. André Greipel (Columbia-HTC) wint de 5de etappe van de Vuelta 2009Net voordat de kopgroep ingelopen wordt probeert Matheus Pronk het nog alleen maar net als de andere 5 renners wordt ook hij uiteindelijk opgeslokt door het peloton op 18 kilometer van de aankomst.

In de beklimming van de Alto de la Ermita, valt allereerst David de la Fuente Rasilla (Fuji-Servetto) aan, maar Philippe Gilbert (Silence-Lotto) pakt hem eenvoudig terug en gaat alleen verder. Na 22 seconden te hebben gepakt op het peloton, duurt het solo avontuur uiteindelijk maar 9 kilometer voor de Belgische renner.

Het gehele peloton is dus weer compleet en de renners maken zich op voor een massasprint. Het peloton wordt op dat moment aangevoerd door Columbia-HTC en vervolgens Liquigas. Uiteindelijk wordt de sprint beslist tussen André Greipel (Columbia-HTC), Tom Boonen (QuickStep) en Daniele Bennati (Liquigas) nadat Borut Bozic (Vacansoleil) te vroeg aan kop kwam te rijden. De sprint wordt eenvoudig gewonnen door de Duitser. Op het moment dat hij over de finishsstreep rijdt doet hij zijn handen in de lucht en steekt hij twee vingers in de lucht ...

De beelden van de aankomst van de vijfde etappe van de Ronde van Spanje 2009 (video)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De klassementen

Het algemeen klassement - André Greipel pakt de eerste plaats
André Greipel (Columbia-HTC) pakt de leiderstrui van de Vuelta 2009Dankzij de bonificatieseconden pakt de winnaar van de etappe van vandaag ook de eerste plaats in het algemeen klassement en dus de gouden leiderstrui.

1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 19h40m23s
2/ Tom Boonen (QuickStep) - +0'06"
3/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 0'09"
4/ Daniele Bennati (Liquigas) - 0'17"
5/ Bert Grabsch (Columbia-HTC) - 0'20"
6/ Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) - 0'21"
7/ Roman Kreuziger (Liquigas) - 0'26"
8/ David Garcia (Xacobeo Galicia) - 0'27"
9/ Ivan Basso (Liquigas) - 0'27"
10/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 0'27"

André Greipel (Columbia-HTC) behoudt de groene trui van het puntenklassement in de Vuelta 2009Puntenklassement
André Greipel droeg deze etappe al de groene trui en met zijn etappe-overwinning van vandaag pakt hij nog een paar extra punten om zijn eerste plaats in het puntenklassement nog wat veiliger te stellen.

1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 78
2/ Tom Boonen (QuickStep) - 58
3/ Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) - 47
4/ Jurgen Roelandts (Silence Lotto) - 33
5/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 33

Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi) pakt de trui van beste klimmer in de Vuelta 2009Beste klimmer
Door als eerste boven te komen op de Alto de Fatxas, pakt Aitor Hernandez de eerste plaats in het klassement van de beste klimmer en neemt hij de rode trui over van de Nederlander Lars Boom.

1/ Aitor Hernandez (Euskaltel-Euskadi) - 10
2/ Lars Boom (Rabobank) - 9
3/ Serafín Martinez Acevedo (Xacobeo Galicia) - 7
4/ Javier Ramirez Abeja (Andalucia Cajasur) - 5
5/ Julián Sanchez Pimienta (Contentpolis-Ampo ) - 5

> Het volledige parcours van de Vuelta a España 2009

> De lijst van deelnemende renners aan de Ronde van Spanje 2009

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 6094x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer drie ?