zaterdag 24 juni 2017 om 19u50

Zoals gebruikelijk laat velowire.com u alle details van het parcours van de 104de editie van de Grande Boucle ontdekken, met kaarten op Google Maps/Google Earth, een week voor de start van de Tour de France 2017.

Met de informatie in dit artikel kent u alle kleine uithoeken, alle steden en dorpjes waar de Tour langs komt en zo kunt u uw bezoekje ter plaatse voorbereiden als u één van de 12 milioen toeschouwers bent aan de kant van de weg, of simpelweg om de koers beter te begrijpen als u er niet bij bent!

Wat informatie ...

Een paar dingetjes die u moet weten voordat we in detail gaan kijken naar alle de toutes les etappes van de Tour de France 2017:
- zoals voor alle inhoud op velowire.com is het niet toegestaan om de inhoud van dit artikel over te nemen of op welke andere manier dan ook te reproduceren, zoals beschreven op de copyright pagina. Laat zien dat u waardering toont voor de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in de voorbereiding van een artikel als dit!
- de etappeprofielen zijn automatisch aangemaakt op basis van hoogte-informatie zoals die bekend is op de plaatsen waar de koers langs komt; het zou dus kunnen dat de informatie op bepaalde plaatsen niet helemaal correct is maar het profiel in zijn geheel is in ieder geval correct!
- op het moment van voorbereiding van deze kaarten was het roadbook van de Tour de France 2017 nog niet beschikbaar voor de pers en alle informatie over de etappes (start, bevoorradingszone, finish, ...) is niet beschikbaar op de officiële website van de koers; in principe is de informatie hieronder echter wel 100% correct aangezien ik preciezere informatie op een andere manier tot mijn beschikking had en ik me daarop gebaseerd heb!

Het programma van het Grand start van de Tour de France 2017

Hieronder vindt u de belangrijke data voor het Grand start van de Tour de France 2017:
  • woensdag 28 juni 2017 : opening van het ontvangstcentrum in de Messe Düsseldorf Hall n°3 en van de perszaal in het CCD Congress Center Düsseldorf Stadthalle, Hall Y
  • donderdag 29 juni 2017 : ploegenpresentatie voor de Tour de France 2017 op de Burgplatz in Düsseldorf tussen 18u30 en 20u00: na de algemene briefing die plaats zal vinden om 17u30 in het gemeentehuis (Rathaus) van Düsseldorf, rijden de renners een stukje van 1,8 km op de fiets, allereerst via de Burgplatz. Daar staat een podium waar ze, één voor één, gepresenteerd zullen worden aan het publiek. De toch gaat dan verder in de straten van de oude stad en vervolgens langs de Rijn
  • zaterdag 1 juli 2017 : 1ste etappe - Düsseldorf (DE) > Düsseldorf (DE) ; een tijdrit van 14 kilometer in de straten van Düsseldorf
  • zondag 2 juli 2017 : 2de etappe - Düsseldorf (DE) > Liège (BE) ; het betreft een etappe van 203,5 kilometer die grotendeels in Duitsland plaats vindt maar die eindigt in Belgiqë

Het parcours van de Tour de France 2017 op Google Maps

Laten we dan nu echt een kijkje nemen naar de details van het parcours van de Tour de France 2017, etappe per etappe:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ zaterdag 1 juli 2017 - Düsseldorf (DE) > Düsseldorf (DE) - individuele tijdrit - 14 km

De eerste etappe van de Tour de France 2017 zal een individuele tijdrit zijn van 14 kilometer.

Deze eerste etappe van de Tour de France 2017 gaat van start in de Stockumer Kirchstraße in Düsseldorf, voor de Messe. De renners begeven zich dan richting het centrum van Düsseldorf maar ze steken eerst de Rijn over. Terug aan de andere kant van de Rijn komen ze dan terecht in het centrum van de stad waar ze het tussenliggende tijdswaarnemingspunt vinden in de Königsallee. Een stukje verderop komen ze terug op dezelfde weg als die ze op de heenweg volgden, om zo terug te keren naar de Messe waarna ze de finishlijn vinden in de Rotterdamer Straße in Düsseldorf.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

1/ Düsseldorf (DE) > Düsseldorf (DE)

[X] Close

1/ Düsseldorf (DE) > Düsseldorf (DE)

[X] Close
  • start : de start vindt plaats voor de Messe van Düsseldorf in de Stockumer Kirchstraße
  • bergen : geen
  • bevoorradingszone : niet van toepassing
  • tussensprint : niet van toepassing
  • finish : naast de Messe van Düsseldorf in de Rotterdamer Straße
  • bezochte departementen : Nordrhein-Westfalen van km 0 tot km 14
  • belangrijkste steden : Düsseldorf

2/ zondag 2 juli 2017 - Düsseldorf (DE) > Luik (BE) - 203,5 km

De tweede etappe van de Tour de France 2017 gaat ook van start in de stad Düsseldorf en na de officiële startceremonie op een voetgangersbrug (Füßgängerbrücke) en een bezoekje aan het stadscentrum begeeft de koers zich richting de eerste klim van 4de categorie van deze Tour de France 2017, de Côte de Grafenberg (1.4 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.5%) voordat ze verder gaan naar het oosten tot aan de stad Mettmann. Ze keren dan richting Ratingen en vervolgens terug naar Düsseldorf waarna ze ditmaal verder rijden richting het westen naar Mönchengladbach waar de eerste tussensprint van de koers plaats zal vinden.

Koers richting het zuiden, via de bevoorradingszone tussen Titz en Jülich, via Aachen en na de grens met België de Côte d'Olne van de 4de categorie (1.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.7%).

En dan is er nog maar zo'n twintig kilometer af te leggen tot de eerste finish van een etappe in lijn van de 104de editie van de Tour de France 2017, in het centrum van Luik.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

2/ Düsseldorf (DE) > Liège (BE)

[X] Close

2/ Düsseldorf (DE) > Liège (BE)

[X] Close
  • start : in Düsseldorf, de start bevindt zich op de Burgplatz
  • bergen : Côte de Grafenberg (4de, 1,4 km in 4,5%) op km 6,5, Côte d'Olne (4de, 1,3 km in 4,7%) op km 183
  • bevoorradingszone : tussen Titz en Jülich
  • tussensprint : Bismarckstraße in Mönchengladbach op km 82,5
  • finish : Boulevard d'Avroy in Liège
  • bezochte departementen : Arrondissement de Düsseldorf van km 0 tot km 6,5 en van km 32,5 tot km 47,5 en op km 56,5, Arrondissement de Mettmann van km 6,5 tot km 32,5, Arrondissement de Rhein-Kreis Neuss van km 56,5 tot km 76, Arrondissement de Mönchengladbach van km 76 tot km 102,5, Arrondissement de Düren van km 102,5 tot km 129,5, Arrondissement d'Aachen van km 129,5 tot km 144, Province de Liège van km 144 tot km 203,5
  • belangrijkste steden : Düsseldorf, Mönchengladbach, Aachen, Luik

3/ maandag 3 juli 2017 - Verviers > Longwy - 212,5 km

De 3de etappe gaat ook van start in België, ditmaal in Verviers en de renners rijden vandaaruit recht naar het zuiden naar de finish.

Voordat ze daar aankomen moeten ze 4 bergjes beklimmen (3 van de 4de en één van de 3de categorie) en ze doorkruisen Luxemburg van noord naar zuid alvorens ze richting de finish rijden in Longwy net over de grens met Frankrijk, bergop, ook een 3de categorie klim.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de derde etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de derde etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de derde etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

3/ Verviers (BE) > Longwy

[X] Close

3/ Verviers (BE) > Longwy

[X] Close
  • start : Rue d'Ensival in Verviers in België; km 0 op de Avenue Reine Astrid (N640)
  • bergen : Côte de Sart (4de, 2.8 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.1%) op km 18, Côte de Wiltz (4de, 3.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.8%) op km 105,5, Côte d'Eschdorf (3de, 2.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 9.3%) op km 120,5, Côte de Villers-la-Montagne (4de, 1.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.2%) op km 197 en de finish Côte des Religieuses in Longwy (3de, 1.6 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%) op km 212,5
  • bevoorradingszone : Féitsch
  • tussensprint : N12 in Wincrange op km 89
  • finish : D918 / Rue Mercy in Longwy
  • bezochte departementen : Province de Liège van km 0 tot km 37,5, Province de Luxembourg van km 37,5 tot km 67, Luxembourg (Canton de Clervaux, Canton de Wiltz, Canton de Redange, Canton de Capellen) van km 67 tot km 181,5, Moselle (57) van km 181,5 tot km 184,5 en Meurthe-et-Moselle (54) van km 184,5 tot km 212,5
  • belangrijkste steden : Verviers, Stavelot, Trois-Ponts, Vielsalm, Esch-sur-Alzette, Longwy

4/ dinsdag 4 juli 2017 - Mondorf-les-Bains (LU) > Vittel - 207,5 km

De 4de etappe van de Tour de France 2017 gaat van start net aan de andere kant van de grens, in Mondorf-les-Bains in Luxemburg en na een bezoekje aan Schengen, bekend om het befaamde akkoord wat daar werd getekend, gaat het peloton verder op weg naar het zuiden in deze etappe, met een grote boog rondom Metz en Nancy en verder richting Vittel, de bronstad die haar naam geeft aan één van de belangrijkste sponsors van de Tour.

Na een klein hellinkje wat niet officieel meetelt voor het bergklassement na zo'n vijftig kilometer, vinden de renners slechts één echte klim in dit parcours, de Col des Trois Fontaines, maar op 37 kilometer van de finish zal deze de sprinters niet kunnen verhinderen om de etappeoverwinning te betwisten deze dag!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de vierde etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de vierde etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

4/ Mondorf-les-Bains > Vittel

[X] Close

4/ Mondorf-les-Bains > Vittel

[X] Close
  • start : Avenue Freres Wiesenbach in Mondorf-les-Bains in Luxemburg ; km 0 op de CR152
  • bergen : Col des Trois Fontaines (4de, 1.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.4%) op km 170,5
  • bevoorradingszone : tussen Blénod-lès-Pont-à-Mousson en Dieulouard
  • tussensprint : Grande Rue in Goviller
  • finish : Avenue Georges Clemenceau in Vittel
  • bezochte departementen : Luxembourg (Canton de Remich) van km 0 tot km 7,5, Moselle (57) van km 7,5 tot km 84,5, Meurthe-et-Moselle (54) van km 84,5 tot km 172,5, Vosges (88) van km 172,5 tot km 207,5
  • belangrijkste steden : Mondorf-les-Bains, Schengen, Thionville, Vittel

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5/ woensdag 5 juli 2017 - Vittel > La Planche des Belles Filles - 160,5 km

Tijdens deze 5de etappe van de Tour de France 2017 begint het allemaal wat serieuzer te worden want aan de start in de finishstad van de dag ervoor, Vittel, is de eerste helft van de etappe redelijk vlak, maar in de tweede helft wordt het wat zwaarder met een klim van de 3de categorie, maar vooral met de finish bergop op Planche-des-Belles-Filles, de 1ste categorie klim die voor het eerst beklommen werd in de Tour de France in 2012.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de vijfde etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de vijfde etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

5/ Vittel > La Planche-des-Belles-Filles

[X] Close

5/ Vittel > La Planche-des-Belles-Filles

[X] Close
  • start : de start vindt plaats op het Place de la Marne in Vittel ; km 0 op de D165
  • bergen : Côte d'Esmoulières (3de, 2.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%) op km 107,5 en de finish in La Planche-des-Belles-Filles (1ste, 5.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.5%, avec un maximum de 20%) op km 160,5
  • bevoorradingszone : Luxeuil-les-Bains
  • tussensprint : D6 in Faucogney
  • finish : op de top van La Planche-des-Belles-Filles, op 1032 meter hoogte
  • bezochte departementen : Vosges (88) van km 0 tot km 24,5 en van km 116,5 tot km 160,5, Haute-Saône (70) van km 24,5 tot km 116,5
  • belangrijkste steden : Vittel, Luxeuil-les-Bains, La Planche-des-Belles-Filles

6/ donderdag 6 juli 2017 - Vesoul > Troyes - 216 km

De 6de etappe met start in Vesoul maakt een einde aan de tocht richting het zuiden voor een klein uitstapje naar het westen.

De twee kleine klimmetjes die de renners op hun weg vinden zullen de sprinters er niet van kunnen weerhouden om de etappewinst te pakken bij de finish in Troyes!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de zesde etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de zesde etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

6/ Vesoul > Troyes

[X] Close

6/ Vesoul > Troyes

[X] Close
  • start : Place de la République in Vesoul ; km 0 op de D13
  • bergen : twee klimmetjes staan op het programma : de Côte de Langres (4de, 1.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.3%) op km 69 en de Côte de la colline Sainte-Germaine (4de, 3.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.4%) op km 154
  • bevoorradingszone : Chaumont
  • tussensprint : D619 / Route de Colombey-les-deux-églises in Colombey-les-Deux-Églises op km 135
  • finish : Boulevard du 1er Régiment d'Artillerie de Marine in Troyes
  • bezochte departementen : Haute-Saône (70) van km 0 tot km 37, Haute-Marne (52) van km 37 tot km 138,5, Aube (10) van km 138,5 tot km 216
  • belangrijkste steden : Vesoul, Langres, Chaumont, Troyes

7/ vrijdag 7 juli 2017 - Troyes > Nuits-Saint-Georges - 213,5 km

Het is een beetje alsof we terug komen waar we vandaan kwamen na dit uitstapje richting Troyes want de volgende dag gaat de koers verder richting Nuit-Saint-Georges, op minder dan 130 kilometer in vogelvlucht vanaf Vesoul.

In principe zou dit wederom een etappe voor sprinters moeten zijn maar de organisator van de Tour heeft het over een slotlusje van 40 kilometer wat ervoor zou kunnen zorgen dat het peloton blootgesteld wordt aan zijwind die sommige ploegen perfect weten te benuttigen. In werkelijkheid is het niet echt een lusje want dat zou betekenen dat er twee doorkomsten zijn over de finishstreep maar een lusje *rondom* de finishstad.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de zevende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de zevende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

7/ Troyes > Nuits-Saint-Georges

[X] Close

7/ Troyes > Nuits-Saint-Georges

[X] Close
  • start : Boulevard Victor Hugo in Troyes ; km 0 op de D49
  • bergen : Côte d'Urcy (4de, 2.5 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.2%) op km 147,5
  • bevoorradingszone : op de D971 tussen Champagny en Saint-Seine-l'Abbaye
  • tussensprint : op de D971 in Chanceaux op km 108
  • finish : op de Route de Beaune in Nuits-Saint-Georges
  • bezochte departementen : Aube (10) van km 0 tot km 47, Côte-d'Or (21) van km 47 tot km 213,5
  • belangrijkste steden : Troyes, Bar-sur-Seine, Châtillon-sur-Seine, Nuits-Saint-Georges

8/ zaterdag 8 juli 2017 - Dole > Station des Rousses - 187,5 km

Station des RoussesDe 8ste etappe vertrekt vanuit Dole en deze etappe vindt volledig in de Jura plaats.

Het Jura-massief biedt de renners verschillende klimmetjes tijdens deze etappe en de kans is dus groot dat een goede klimmer deze etappe weet te winnen, in een solo-aankomst of een klein kopgroepje aan de finish in het Station des Rousses wat de Tour de France voor het laatst heeft bezocht in 2010. Zullen we daar het schilderij zien wat destijds gemaakt is en wat u op de foto hiernaast in wording kunt zien? (klik op de foto om deze groter te zien)

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de achtste etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de achtste etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

8/ Dole > Station des Rousses

[X] Close

8/ Dole > Station des Rousses

[X] Close
  • start : Avenue de Lahr in Dole ; km 0 op de D7
  • bergen : Col de la Joux (3de, 6.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.7%) op km 101,5, Côte de Viry (2de, 7.6 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.2%) op km 138,5, Montée de la Combe de Laisia Les Molunes (1ste, 11.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.4%) op km 175,5
  • bevoorradingszone : op de D678 in Bonlieu
  • tussensprint : N5 in Montrond op km 45,5
  • finish : Route de Prémanon in het Station des Rousses
  • bezochte departementen : Jura (39) van km 0 tot km 187,5
  • belangrijkste steden : Dole, Arbois, Champagnole, Clairvaux-les-Lacs, Station des Rousses

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


9/ zondag 9 juli 2017 - Nantua > Chambéry - 181,5 km

Nog altijd in de Jura en op weg naar de Alpen vindt de start van deze 9de etappe plaats in Nantua vlakbij het bekende meer daar. Het is de eerste keer dat Nantua de Tour de France ziet. Dit is niet het geval voor Chambéry waar de Tour eerder al een etappestart kende in 1996 en in 2010. In 2017 is het dus voor een etappefinish dat de koers zich begeeft naar het basiskamp van de AG2R La Mondiale ploeg.

Dit is een behoorlijk bergachtige etappe met de klim van de Côte des Neyrolles al snel na de start in Nantua, de Col de la Biche (Croix de Famban) een vijftigtal kilometer verderop, meteen gevolgd door de klim van de zwaarste kant van de Grand Colombier. Voordat ze aankomen in Chambéry moeten de renners dan nog de Mont du Chat beklimmen, een zware klim die slechts één keer eerder op het parcours van de Tour de France lag (in 1974!). Vanaf de top daarvan rijden de renners naar beneden tot aan Bourget-du-Lac en zo'n 12 kilometer verderop bollen ze over de finishlijn in Chambéry.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de negende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de negende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de negende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

9/ Nantua > Chambéry

[X] Close

9/ Nantua > Chambéry

[X] Close
  • start : op de Avenue du Lac in Nantua ; km 0 op de D55D
  • bergen : Côte des Neyrolles (2de, 3.2 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.2%) op km 3,5, Col de Bérentin (3de, 4.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.1%) op km 11, Côte de Franclens (3de, 2.4 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%) op km 38, Col de la Biche (Croix de Famban) (HC, 10.5 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%) op km 67,5, Grand Colombier (HC, 8.5 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 9.9%) op km 91, Côte de Jongieux (4de, 3.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.2%) op km 134, Mont du Chat (HC, 8.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 10.3%) op km 155,5
  • bevoorradingszone : op de D992 in Culoz
  • tussensprint : op de D37 in Massignieu-de-Rives op km 126,5
  • finish : Quai des Allobroges in Chambéry
  • bezochte departementen : Ain (01) van km 0 tot km 35,5 en van km 50 tot km 181,5, Haute-Savoie (74) van km 35,5 tot km 50
  • belangrijkste steden : Nantua, Seyssel, Culoz, Bourget-du-Lac, La Motte-Servolex, Chambéry

R1/ maandag 10 juli 2017 - rustdag in Dordogne

Na deze etappefinish in Chambéry kunnen de renners de volgende dag tot rust komen tijdens de eerste rustdag van deze Tour de France 2017 in de Dordogne, terwijl de volgers kilometers aan het vreten zijn om daar naartoe te rijden ...

10/ dinsdag 11 juli 2017 - Périgueux > Bergerac - 178 km

De dag na de eerste rustdag vindt de start plaats in Périgueux. Alhoewel de stad al 3 keer eerder bezocht werd door de Tour zal het voor Périgueux toch de eerste keer zijn dat de Tour de France er een etappe in lijn kent in plaats van een tijdrit zoals voorheen.

In principe ligt er weer een sprint in het verschiet 178 kilometer verderop, in Bergerac, na een doorkomst door Montignac en via de replica van de grot van Lascaux.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de tiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de tiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de tiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

10/ Périgueux > Bergerac

[X] Close

10/ Périgueux > Bergerac

[X] Close
  • start : Cours Tourny in Périgueux ; km 0 op de N221
  • bergen : Côte de Domme (4de, 3.5 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 3.3%) op km 100,5 en Côte du Buisson-de-Cadouin (4de, 2.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.6%) op km 138,5
  • bevoorradingszone : tussen Sarlat-la-Canéda en Vitrac
  • tussensprint : D703 / voie de la Vallée in Saint-Cyprien op km 121
  • finish : Allée Lucien Videau in Bergerac
  • bezochte departementen : Dordogne (24) van km 0 tot km 178
  • belangrijkste steden : Périgueux, Montignac, Sarlat-la-Canéda, Domme, Bergerac

11/ woensdag 12 juli 2017 - Eymet > Pau - 203,5 km

Wederom een overgangsetappe voor sprinters voor de aankomst in de Pyreneën die plaats vindt tussen Eymet, een klein stadje in de Dordogne met 3.500 inwoners wat de Tour voor de eerste keer zal zien, en Pau, veel meer gewend aan de Tour de France want de stad in de Pyrénées-Atlantiques staat al voor de 69ste keer op de kaart van de Tour de France in 2017!!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de elfde etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de elfde etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de elfde etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

11/ Eymet > Pau

[X] Close

11/ Eymet > Pau

[X] Close
  • start : D933 / Boulevard National in Eymet ; km 0 op de D933
  • bergen : Côte d'Aire-sur-l'Adour (4de, 1.2 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.2%) op km 145,5
  • bevoorradingszone : op de D626 in Labastide-d'Armagnac
  • tussensprint : D2 in Aire-sur-l'Adour op km 142,5
  • finish : Place de Verdun / Rue du Maquis du Béarn in Pau
  • bezochte departementen : Dordogne (24) van km 0 tot km 71,5, Landes (40) van km 71,5 tot km 106,5 en van km 135 tot km 149,5 en van km 152,5 tot km 156,5, Gers (32) van km 106,5 tot km 135 en op km 152,5, Pyrénées-Atlantiques (64) van km 156,5 tot km 203,5
  • belangrijkste steden : Eymet, Marmanda, Casteljaloux, Aire-sur-l'Adour, Pau

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


12/ donderdag 13 juli 2017 - Pau > Peyragudes - 214,5 km

Pau zal ook de startplaats zijn van de 12de etappe, zoals vaak het geval is, deze keer voor een etappe van 214,5 kilometer, de eerste Pyreneëen-etappe en ook de langste etappe in dit berggebied in deze 104de Tour, richting het skistation van Peyragudes.

Terwijl de eerste helft van de etappe redelijk eenvoudig is wordt het halverwege een stuk zwaarder, met de klim van de Col des Ares, een stukje verderop gevolgd door de Col de Menté en dichterbij de finish door de Port de Balès. We zitten dan al op 30 kilometer van de finish en deze beginnen met een afdaling van 16 kilometer, vervolgens de 9,7 kilometer klimmen van de Col de Peyresourde, een korte afdaling over iets meer dan 2 kilometer en de slotklim naar Peyragudes over 2,4 km.

De finish zal voor het eerst in de geschiedenis van de Tour plaats vinden op het unieke altiport (een vliegveld op een berg) in de Pyreneëen, waar de renners naartoe rijden via een laatste kilometer die een stukje bevat van 16% over 200 meter!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de twaalfde etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de twaalfde etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de twaalfde etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

12/ Pau > Peyragudes

[X] Close

12/ Pau > Peyragudes

[X] Close
  • start : Avenue Gaston Lacoste in Pau, het betreft hier niet de gebruikelijke start in Pau ; km 0 op de D817
  • bergen : Côte de Capvern (4de, 7.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 3.1%) op km 64, Col des Ares (2de, 7.4 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.6%) op km 111,5, Col de Menté (1ste, 6.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.1%) op km 139,5, Port de Balès (HC, 11.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.7%) op km 184, Col de Peyresourde (1ste, 9.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.8%) op km 209,5 en de finish in Peyragudes (2de, 2.4 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.4%) op km 214,5
  • bevoorradingszone : op de N125 tussen Luscan et Galié
  • tussensprint : rue Nationale in Loures-Barousse op km 94
  • finish : ter hoogte van het altiport van Peyragudes
  • bezochte departementen : Pyrénées-Atlantiques (64) van km 0 tot km 11 en op km 19,5, Hautes-Pyrénées (65) op km 15 en van km 19,5 tot km 87,5 en van km 91 tot km 94,5 en van km 156 tot km 184 en van km 209,5 tot km 214,5, Haute-Garonne (31) van km 87,5 tot km 91 en van km 94,5 tot km 156 en van km 184 tot km 209,5
  • belangrijkste steden : Pau, Tarbes, Lannemezan (près), Peyragudes

13/ vrijdag 14 juli 2017 - Saint-Girons > Foix - 101 km

De 13de etappe van de Tour de France 2017 die plaats vindt op vrijdag 14 juli, Nationale feestdag in Frankrijk, is extreem kort, met haar 101 kilometer is dit de kortste etappe in lijn van deze Tour, zelfs korter dan de laatste etappe met aankomst in Parijs!

Dit maakt het echter nog niet een eenvoudige etappe want tussen de start in Foix en de finish in Saint-Girons, vinden de renners 3 bergen met soms zware stukken. Het betreft de Col de Latrape, de Col d'Agnes en ten slotte de Mur de Péguère die zijn nieuwe naam ("mur"), die A.S.O. hem gaf tijdens de laatste doorkomst van de Tour in 2012, eer aan doet met een stijgingspercentage wat op een gegeven moment oploopt tot 18%!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de dertiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de dertiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de dertiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

13/ Saint-Girons > Foix

[X] Close

13/ Saint-Girons > Foix

[X] Close
  • start : D3 / Boulevard Frédéric Arnaud in Saint-Girons
  • bergen : Col de Latrape (1ste, 5.6 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.3%) op km 31, Col d'Agnes (1ste, 10 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.2%) op km 46,5 en Mur de Péguère (1ste, 9.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.9%) op km 74
  • bevoorradingszone : niet van toepassing
  • tussensprint : D3 / Avenue de la Barraqué in Seix op km 13,5
  • finish : D117C / Allée de Villote in Foix
  • bezochte departementen : Ariège (09) van km 0 tot km 101
  • belangrijkste steden : Saint-Girons, Seix, Aulus-les-Bains, Foix

14/ zaterdag 15 juli 2017 - Blagnac > Rodez - 181,5 km

Deze 14de etappe start in Blagnac en is ofwel een overgangsetappe zonder al te veel spanning, ofwel een sterke renner zou kunnen proberen gebruik te maken van de Côte Saint-Pierre in Rodez om een verrassingsoverwinning te pakken!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de veertiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de veertiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de veertiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

14/ Blagnac > Rodez

[X] Close

14/ Blagnac > Rodez

[X] Close
  • start : Allée du Canalet in Blagnac ; km 0 op de D2
  • bergen : Côte du viaduc du Viaur (3de, 2.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%) op km 131, Côte de Centrès (3de, 2.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.7%) op km 145
  • bevoorradingszone : op de D3 tussen Villeneuve-sur-Vère et Mailhoc
  • tussensprint : D988 / Avenue de Toulouse in Rabastens op km 55,5
  • finish : D84 / Avenue de Saint-Pierre in Rodez
  • bezochte departementen : Haute-Garonne (31) van km 0 tot km 45,5, Tarn (81) van km 45,5 tot km 127,5, Aveyron (12) van km 127,5 tot km 181,5
  • belangrijkste steden : Blagnac, Gaillac, Carmaux, Rodez

15/ zondag 16 juli 2017 - Laissac-Sévérac l'Eglise > Le Puy-en-Velay - 189,5 km

In het dorpje Laissac, met slechts 2.100 inwoners, is de komst van de Tour natuurlijk een groots evenement want de Grande Boucle was hier nog nooit eerder gestopt en het dorpje staat beter bekend om mountain biking.

Via het plateau van de Aubrac klimmen de renners naar de Montée de Naves d'Aubrac en blijven dan op het plateau boven de 1000 hoogtemeters voor zo'n honderd kilometer alvorens ze afdalen naar de voet van de Col de Peyra Taillade met een stukje met stijgingspercentage tot aan 14% in een klim die nooit eerder op het programma van de Tour de France stond. De renners begeven zich vervolgens al dalend naar Le Puy-en-Velay waar een kopgroep wel eens de etappeoverwinning zou kunnen betwisten!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de vijftiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de vijftiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de vijftiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

15/ Laissac-Sévérac l'Eglise > Le Puy-en-Velay

[X] Close

15/ Laissac-Sévérac l'Eglise > Le Puy-en-Velay

[X] Close
  • start : Place du Foirail in Laissac-Sévérac l'Eglise ; km 0 op de D45
  • bergen : Montée de Naves d'Aubrac (1ste, 8.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.4%) op km 28,5, Côte de Vieurals (3de, 3.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.9%) op km 43,5, Col de Peyra Taillade (1ste, 8.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.4%) op km 158, Côte de Saint-Vidal (4de, 1.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.8%) op km 176,5
  • bevoorradingszone : op de D987 tussen Le Chaze-de-Peyre (Peyre-en-Aubrac) en Aumont-Aubrac
  • tussensprint : D987 / avenue de Saint-Chély-d'Apcher in Saint-Alban-sur-Limagnole op km 96
  • finish : N102 / Place du Breuil in Le Puy-en-Velay
  • bezochte departementen : Aveyron (12) van km 0 tot km 52, Lozère (48) van km 51 tot km 105,5, Haute-Loire (43) van km 105,5 tot km 189,5
  • belangrijkste steden : Laissac-Sévérac l'Eglise, Aumont-Aubrac, Le Puy-en-Velay

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


R2/ maandag 17 juli 2017 - Le Puy-en-Velay

Na deze etappe profiteren de renners ter plaatse van de tweede rustdag, in Le Puy-en-Velay.

16/ dinsdag 18 juli 2017 - Le Puy-en-Velay > Romans-sur-Isère - 165 km

Na de rustdag vindt de start van deze 16de etappe ook plaats in Le Puy-en-Velay. Het betreft hier een etappe richting Romans-sur-Isère waarin alles mogelijk is als we de directeur van de Tour de France, Christian Prudhomme, moeten geloven, want hij schrijft: De wegen van deze etappe zijn met name bekend onder de amateurwielrenners die meedoen aan de Ardéchoise, met een profiel wat zelfvertrouwen kan geven aan een kopgroep. Maar de finish in de vallei van de Rhône vindt vaak in sprintvorm plaats ... tenzij de wind zich er mee komt bemoeien natuurlijk.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de zestiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de zestiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de zestiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

16/ Le Puy-en-Velay > Romans-sur-Isère

[X] Close

16/ Le Puy-en-Velay > Romans-sur-Isère

[X] Close
  • start : N102 / Place du Breuil in Le Puy-en-Velay ; km 0 op de D535
  • bergen : Côte de Boussoulet (3de, 4.5 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.3%) op km 20,5 en Col du Rouvey (4de, 2.8 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.6%) op km 65
  • bevoorradingszone : op de D532 in Saint-Félicien
  • tussensprint : D109 in Chantemerle-les-Blés op km 121,5
  • finish : D532 / Place Jean Jaurès in Romans-sur-Isère
  • bezochte departementen : Haute-Loire (43) van km 0 tot km 41 en op km 57,5, Ardèche (07) van km 41 tot km 55,5 en van km 57,5 tot km 109, Drôme (26) van km 109 tot km 165
  • belangrijkste steden : Le Puy-en-Velay, Le Chambon-sur-Lignon, Saint-Félicien, Romans-sur-Isère

17/ woensdag 19 juli 2017 - La Mure > Serre-Chevalier - 183 km

Vanaf La Mure, nooit eerder bezochte etappestad in de Tour de France komen we dan eindelijk echt in de Alpen terecht voor een etappe met maar liefst 4 beklimmingen.

Het begint allemaal met de Col d'Ornon, een stukje verderop gevolgd door de Col de la Croix de Fer en na een doorkomst door de vallei via Saint-Jean-de-Maurienne, beginnen de renners aan de klim van de Col du Télégraphe die overgaat in de Col du Galibier. De afdaling van de laatstgenoemde brengt ze dan naar de finish in Serre-Chevalier.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de zeventiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de zeventiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

17/ La Mure > Serre-Chevalier

[X] Close

17/ La Mure > Serre-Chevalier

[X] Close
  • start : Avenue Chion Ducollet in La Mure ; km 0 op de D26
  • bergen : Col d'Ornon (2de, 5.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.7%) op km 30, Col de la Croix de Fer (HC, 24 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.2%) op km 78,5, Col du Télégraphe (1ste, 11.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.1%) op km 132,5 en de Col du Galibier (HC, 17.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.9%) op km 155 die het dak van de Tour de France 2017 zal volgen en op de top ervan zal dus het "Souvenir Henri Desgrange" toegekend worden
  • bevoorradingszone : op de D1006 in Saint-Julien-Mont-Denis
  • tussensprint : D526 / route de Savoie in Allemont op km 47,5
  • finish : Route de Bez in Serre-Chevalier
  • bezochte departementen : Isère (38) van km 0 tot km 69,5, Savoie (73) van km 69,5 tot km 155, Hautes-Alpes (05) van km 155 tot km 183
  • belangrijkste steden : La Mure, Allemont, Fontcouverte-La Toussuire, Saint-Jean-de-Maurienne, Saint-Michel-de-Maurienne, Valloire, Serre-Chevalier

18/ donderdag 20 juli 2017 - Briançon > Izoard - 179,5 km

De tweede Alpen-etappe gaat van start in Briançon en begeeft zich richting Embrun en Barcelonnette, waarna de renners beginnen aan de klim van de Col de Vars gevolgd door de slotklim naar de Col d'Izoard, die nooit eerder dienst deed als etappe-finish van de Tour.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de achtiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de achtiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de achtiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

18/ Briançon > Izoard

[X] Close

18/ Briançon > Izoard

[X] Close
  • start : Avenue Jean Moulin in Briançon ; km 0 op de N94
  • bergen : Côte des Demoiselles Coiffées (3de, 3.9 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.2%) op km 60, Col de Vars (1ste, 9.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5%) op km 129,5 et la montée finale du Col d'Izoard (HC, 14.1 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.3%) op km 179,5
  • bevoorradingszone : op de D900 in Saint-Pons
  • tussensprint : op de D900 in Les Thuiles
  • finish : au sommet de l'Izoard
  • bezochte departementen : Hautes-Alpes (05) van km 0 tot km 55,5 en van km 60 tot km 67 en van km 129,5 tot km 179,5, Alpes-de-Haute-Provence (04) van km 55,5 tot km 60 en van km 67 tot km 129,5
  • belangrijkste steden : Briançon, Embrun, Barcelonnette, Vars, Risoul, Col d'Izoard

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


19/ vrijdag 21 juli 2017 - Embrun > Salon-de-Provence - 222,5 km

Bij het verlaten van de Alpen komen de renners samen voor de start in Embrun van de langste etappe van deze Tour de France 2017, richting Salon-de-Provence. Het begin van de etappe is heuvelachtig en dus zwaar, waardoor een kopgroep zou kunnen worden gevormd. Maar hoe ver zal deze kopgroep komen ... ?

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de negentiende etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de negentiende etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de negentiende etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

19/ Embrun > Salon-de-Provence

[X] Close

19/ Embrun > Salon-de-Provence

[X] Close
  • start : Avenue des Acacias in Embrun ; km 0 op de N94
  • bergen : Col Lebraut (3de, 4.7 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%) op km 26, Côte de Bréziers (3de, 2.3 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%) op km 43, Col du Pointu (3de, 5.8 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.1%) op km 177,5
  • bevoorradingszone : op de D13 tussen Les Fugons en Ongles
  • tussensprint : D950 in Banon op km 136,5
  • finish : Boulevard du Maréchal Foch in Salon-de-Provence
  • bezochte departementen : Hautes-Alpes (05) van km 0 tot km 43,5, Alpes-de-Haute-Provence (04) van km 43,5 tot km 146,5, Vaucluse (84) van km 146,5 tot km 205, Bouches-du-Rhône (13) van km 205 tot km 222,5
  • belangrijkste steden : Embrun, Sisteron, Salon-de-Provence

20/ zaterdag 22 juli 2017 - Marseille > Marseille - individuele tijdrit - 22,5 km

De voorlaatste etappe van de Tour de France 2017 vindt volledig plaats in de straten van Marseille waar de start en de finish van een individuele tijdrit beide in het Orange Vélodrome, het stadion van Olympique Marseille wat onlangs van naam veranderde dankzij de sponsoring van Orange, ook sponsor van de Tour, plaats vinden.

In 2017 is Marseille de Europese sporthoofdstad en deze tijdrit vindt dus plaats in dit kader, ook al zorgt dit ervoor dat de volgers van de Tour een enorme afstand af moeten leggen om terug te rijden richting Parijs, en dat in een weekend waarin veel mensen op de weg zitten vanwege vakantie.

Het parcours is relatief vlak, de renners zullen alleen ter hoogte van de Basilique Notre-Dame de la Garde een stukje moeten klimmen en ze vinden daar ook één van de twee tussenliggende tijdwaarnemingspunten (de andere bevindt zich ter hoogte van het Palais du Pharo net voordat de renners bij het "Vieux Port" [de oude haven] uitkomen).

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de twintigste etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de twintigste etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de twintigste etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

20/ Marseille > Marseille

[X] Close

20/ Marseille > Marseille

[X] Close
  • start : Orange Vélodrome in Marseille
  • bergen : aucun
  • bevoorradingszone : niet van toepassing
  • tussensprint : niet van toepassing
  • finish : Orange Vélodrome in Marseille
  • bezochte departementen : Bouches-du-Rhone (13) van km 0 tot km 22,5
  • belangrijkste steden : Marseille

21/ zondag 23 juli 2017 - Montgeron > Parijs Champs-Elysées - 103 km

De Patrouille de France zal wederom het peloton van de Tour begroeten voor de finish in ParijsDe start van deze allerlaatste etappe van de Tour de France 2017 vindt plaats in Montgeron, waar de allereerste start van de Tour de France in 1903 plaats vondt en waar de Tour terugkeerde in 2003 ter gelegenheid van de 100ste verjaardag.

Nadat de renners in Parijs zijn aangekomen staat het gebruikelijke circuit op de Champs-Elysées op het programma, maar voordat ze daar aan beginnen rijden de renners voor de eerste keer door het Grand Palais via de grand nef!

Op het parcours van deze etappe komen de renners langs het hoofdkantoor van op z'n minst twee sponsors van de Tour de France: Orange in Arcueil en France Télévisions in Parijs.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en het parcours op Google Maps voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het tijd- en routeschema van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2017 Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2017 De kaart met het parcours van de eenentwintigste etappe van de Tour de France 2017 op Google Maps

21/ Montgeron > Paris Champs-Elysées

[X] Close

21/ Montgeron > Paris Champs-Elysées

[X] Close
Le peloton arrive in Paris en fin de journée
  • start : Avenue Charles de Gaulle in Montgeron ; km 0 op de N6 ; de renners komen voorbij Réveil Matin, de bekende bar waar de allereerste Tour de France van start ging in 1903, maar zonder er te stoppen
  • bergen : geen
  • bevoorradingszone : geen
  • tussensprint : Parijs, op de Champs-Elysées op km 63,5 net na de 3de doorkomst over de finishlijn
  • finish : Avenue des Champs-Elysées in Parijs
  • bezochte departementen : Essonne (91) op km 0 en van km 3,5 tot km 23,5, Val-de-Marne (94) van km 0,5 tot km 3,5 en van km 30 tot km 31,5, Hauts-de-Seine (92) van km 23,5 tot km 30 en op km 32,5, Parijs (75) van km 34 tot km 103
  • belangrijkste steden : Montgeron, Viry-Châtillon, Longjumeau, Antony, Arcueil, Montrouge, Parijs

Het parcours van de Tour de France 2017 in Google Earth

Bekijkt u liever het parcours van de Tour de France 2017 op één kaart? Of wilt u een virtuele vogelvlucht doen over het parcours van één of meerdere etappes van deze 104de editie van de Tour de France ? Dat kan allemaal door onderstaand KMZ bestandje (een geZIPt KML bestandje, vanwege het feit dat deze als KML een beetje groot is) hieronder te downloaden en het te openen met Google Earth !

WAARSCHUWINGWAARSCHUWING - auteursrecht : ondanks het feit dat dit KMZ bestandje voor uw eigen gebruik ter beschikking wordt gesteld moet u in acht nemen dat het strikt verboden is om de inhoud van dit KMZ bestand of elk willekeurig ander bestand (waaronder de kaarten, de profielen, de KML bestanden en andere) die het parcours van de Tour de France 2017 vormen elders te herplaatsen. Deze inhoud is beschermd door het auteursrecht en ik vraag u dan ook om respect te tonen voor de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het maken van inhoud zoals deze. Deze bescherming geldt dus voor het herplaatsen van de kaarten of andere elementen in welke willekeurige vorm dan ook (in de vorm van een kaart, een video die een vogelvlucht over het parcours toont of elke willekeurige andere creatie op basis van de inhoud geplaatst op velowire.com).

>> Download het parcours van alle etappes van de Tour de France 2017 in Google Earth (KMZ bestand, 331 kB)

Het parcours van de Tour de France 2017 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

13 reacties | 64453x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2017 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 13 reacties!
  1. Bonjour à tous !
    Bravo à Thomas pour tout le travail que représente l'écriture de cet article et merci pour cette mine d'informations !
    Petite remarque : le parcours du contre-la-montre de Marseille me semble quelque peu alambiqué, la volonté des organisateurs de faire faire un demi-tour après que les coureurs ont longé les rives du Vieux Port m'a l'air un peu tirée par les cheveux. Espérons qu'il fera sec et qu'il n'y aura pas de casse.
    N'empêche qu'on remarque la même chose sur le détour jusqu'à Bonneveine, est-ce pour une raison sportive, touristique ou logistique particulière, à votre avis ?
    Toujours est-il que cela permet d'avoir une distance convenable pour un contre-la-montre qui ne fera pas d'écart significatif quoiqu'il peut modifier certains accessits.
    Fietseruitparijs

    | fietseruitparijs | zondag 25 juni 2017 om 20u13

  2. Toujours en admiration devant cet excellent travail effectué en particulier sur la mise à disposition du fichier Google Earth des étapes.
    Merci
    Gaston

    | Gaston | maandag 26 juni 2017 om 07u26

  3. Hi Thomas, thank you for putting together the whole route. You provide a great service for us arm-chair "experts". Enjoy the race (hopefully it's close).
    regards Charlie

    | charlie | donderdag 29 juni 2017 om 05u15

  4. Bonjour @fietseruitparijs #1 et @Gaston #2 : merci pour vos messages, ça fait plaisir de voir salué ce gros travail qui me prend toujours beaucoup de temps mais qui, je l'espère, apporte bien des informations utiles à tous ceux et celles qui les lisent :-).

    @charlie #3 : thanks for your message, it's always nice to get positive feedback after having spent quite some time on an article like this one :). I will enjoy the race because not only it's close but I'll be working in it for the 11th time :-).

    | Thomas Vergouwen | donderdag 29 juni 2017 om 10u45

  5. Merci pour tes efforts Thomas.

    De plus, tu es le seul sur le net (à ma connaissance) à indiquer les ravitaillements. Bravo!

    | Fabiola | donderdag 29 juni 2017 om 13u16

  6. Bonjour

    Un grand merci pour ce boulot. Ca va nous être utile pour préparer notre prochain trip !

    Pour info, l'arrivée à Liège de l'étape de dimanche a été modifiée et se fera sur le quai des Ardennes (n°4). C'est plus ou moins 2 km avant l'arrivée que tu renseignes (et qui était prévue).

    Salutations !
    Guillaume

    | Guillaume | vrijdag 30 juni 2017 om 11u55

  7. Bonjour,
    Bravo pour le travail que je consulte tous les ans.
    Je me suis lancé dans la même tâche fastidieuse depuis plusieurs semaines(http://cartotour.romain-marrast.net), et il est intéressant de voir les différences que l'on a sur nos parcours.
    Par contre, avez-vous fait un partenariat avec France Bleu ? Car ceux-ci semblent avoir le même parcours que vous au mètre près, sans pour autant vous citer en référence.

    | Romain | vrijdag 30 juni 2017 om 23u36

  8. Fantastic work, Thomas. You are at the top of Google listings for "Tour de France" and "kmz." And with good reason! Thank you for sharing this.
    Bob

    | Bob Schaevitz | dinsdag 04 juli 2017 om 22u12

  9. Bonjour,
    Gros et intéressant travail. Merci.
    Quelqu'un aurait-il la liste des hôtels des équipes pour la nuit du 18 au 19 juillet ?
    Merci.

    | Christophe | donderdag 06 juli 2017 om 09u37

  10. Nuit du 18 au 19 juillet:
    BEST WESTERN PALLADIOR 4, rue Alphonse Bouffard-Roupé 38500 VOIRON
    FORTUNEO - VITAL CONCEPTEPPE
    NOVOTEL GRENOBLE NORD VOREPPE 1625, route de Veurey 38340 VOREPPE
    AG2R LA MONDIALE
    TEAM DIMENSION DATA
    TEAM SUNWEB
    UAE TEAM EMIRATESOLLES
    HÔTEL DE CROLLES 755, avenue Ambroize Croizat 38920 CROLLES
    LOTTO SOUDAL
    HOLIDAY INN EXPRESS 134, chemin des Fontaines 38190 BERNIN
    ASTANA PRO TEAM
    DIRECT ENERGIE
    WANTY - GROUPE GOBERT
    HÔTEL LES TROIS ROSES 32, avenue du Grésivaudan 38700 CORENC
    TEAM LOTTO NL - JUMBOYLAN
    MERCURE GRENOBLE MEYLAN 34, avenue de Verdun 38240 MEYLAN
    BORA - HANSGROHE
    ORICA - SCOTT
    MERCURE GRENOBLE CENTRE ALPOTEL 12, boulevard Maréchal Joffre 38000 GRENOBLE
    CANNONDALE DRAPAC
    TEAM KATUSHA ALPECIN
    TREK SEGAFREDO
    MERCURE GRENOBLE CENTRE PRÉSIDENT 11, rue Général Mangin 38100 GRENOBLE
    BMC RACING TEAM
    FDJ
    QUICK - STEP FLOORS
    CHÂTEAU LA COMMANDERIE 17, avenue d'Échirolles 38320 EYBENS
    COFIDIS, SOLUTIONS CRÉDITS
    BEST WESTERN DAUPHITEL 16, avenue de Kimberley 38130 ÉCHIROLLES
    MOVISTAR TEAM
    TEAM SKY
    LA CLÉ DES CHAMPS 2, rue de l'Europe 38640 CLAIX
    BAHRAIN - MERIDA

    | Matthieu | donderdag 06 juli 2017 om 21u29

  11. Merci pour cet article, toujours très utile avant de se déplacer sur les étapes.

    | cortinovis | donderdag 06 juli 2017 om 22u59

  12. Merci beaucoup Matthieu. En fait, je me suis planté, c'est la nuit du 20 au 21 (avec le départ d'Embrun) qui m'intéresse surtout.
    (mais j'irai sans doute faire un tour à un des Mercure de Grenoble)

    | Christophe | vrijdag 07 juli 2017 om 20u58

  13. I have been using your KML files for many years now and i am very grateful for providing these. Thank you very much !

    | John | donderdag 20 juli 2017 om 12u33

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus twee ?